Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin son zamanlarda ismini sıklıkla gururla andığımız iki isim oldular. Dünya olarak bilim dünyasının yolunu gözlerken BioNTech şirketinin kurucuları olarak Covid aşısı geliştirdiklerini duyurup hepimize umut olmuşlardı. Biz Türkiye olarak gururlanırken dünyaca ünlü gazetelerden biri de bu duruma sessiz kalmadı ve güzel bir adım atarak bu değerli iki bilim insanımıza ‘‘yılın insanları” unvanını verdiler. Ayrıntılar yazımızın devamında.
Yılın İnsanı – Financial Times
Financial Times, İngiltere’nin en eski, en köklü gazetelerinden biridir. Dünyaca büyük gelişmelere katkıda bulunmuş insanları onore etmek adına onları yılın insanı seçmektedir. Bunu geleneksel olarak her yıl sürdürmektedir.
Financial Times gazetesi bu yıl ”yılın insanları” unvanını çift olan Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr Uğur Şahin hocalarımıza verdi. Peki tam olarak bu iki bilim insanımız ne yapmıştı? Şimdi ona göz atalım.
“Bilim, doğası gereği yavaş ve özenli bir iştir. Hipotezlere meydan okunmalı ve yeni fikirler tükenene kadar test edilmelidir. Başarısızlık, sürecin önemli bir parçasıdır. Hastalığı önlemede yüzde 95’in üzerinde başarılı olan bir aşı üretilmesi de bu çiftin başarısını daha da dikkat çekici hale getiriyor.”
Financial Times
Yılın İnsanları: Uğur Şahin ve Özlem Türeci
Covid-19 Virüsünden Daha Güçlü Aşı
Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin çift olarak şirketleri olan BioNTech ve ABD merkezli Pfizer ortaklığında corona üzerinde %90 etkili etkili olacak aşı geliştirmişlerdi. Bunu tüm Dünya büyük sevinçle karşılamışken, çiftimiz başarısını çay içerek kutlamıştı.
“Covid-19’un hücrelerimize girişini engelliyor. Ama virüs bir şekilde girmiş bile olsa, o zaman da hücreleri virüsün kafasına vurup ortadan kaldırıyor. Bağışıklık sistemini bu iki savunma hareketini yapacak şekilde çok iyi eğittik. Artık biliyoruz ki virüs bu mekanizmalara karşı kendisini savunamaz.”
Prof. Dr. Uğur Şahin
Çiftimizin bulduğu aşı mRNA yöntem kullanılarak geliştiriliyor. Peki bu ne demek oluyor? Kısaca bahsedecek olursak diğer aşı türlerinin aksine bu aşı türümüzde virüsün ”genetik kodu’‘ alınıyor. Böylece aşının üretim sürecinde üç ay kadar kısaltmaya gidilmiş oluyor.
”Aşının bu virüsü yeneceğini biliyoruz artık.”
Prof. Dr. Uğur Şahin
Covid-19 virüsü pandemi haline geldi. Dünya olarak maske takarak, temizliğimize dikkat ederek korunmaya çalışıyoruz. Ne kadar çalışsak da başarılı olamadığımız durumlar oluyor çünkü artık etrafımızdaki çember daralıyor. Fakat yine Uğur Şahin ve Özlem Türeci açıklamaları ile bize umut ışığı yakıyor. Kendisi aşıyla pandemiyi durdurup durduramayacakları sorusuna şu yanıtı veriyor:
“Eğer bu aşıyla pandemiyi durdurup durduramayacağımız ise buna cevabım evet, çünkü semptomlu enfeksiyonlardan bile korunma sağlaması büyük bir etki yaratacaktır.”
Prof.Dr Uğur Şahin

“Yılın İnsanları İki Türk: Özlem Türeci – Uğur Şahin” başlıklı yazımızın sonuna geldik. BPT ailesi olarak bu iki değerli bilim insanımızı kutluyor ve başarılarının devamını diliyoruz!
Bizleri Instagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!
Bir cevap bırak