Bugünkü yazımızda sizlere yoksulluk, hastalık, açlık, savaş ve felaket durumlarında insanların ihtiyaçlarını karşılamak, acılarını azaltma, eğitim ve hayat koşullarını iyileştirici ve travmaları önleyici çalışmalar yapma amacıyla kurulmuş kar amacı gütmeyen bir sivil toplum kurumu olan Dünya İnsani Dayanışma Derneği’ni (World Human Relief) anlatacağız.
Asıl odak noktalarına travmaya maruz kalmış çocuk ve aileleri alan World Human Relief, dünyanın her yerindeki yokluk ve yoksunlukla da mücadele eden, yaşanabilir bir dünya için insani sorumlulukları olan gönüllülere sahip sivil toplum kurumudur.
Temel ilkeleri toplumu güçlendirmek olan World Human Relief, uyguladığı sürdürülebilir projelerle ismini çokça duyurmayı başarmıştır.

Kuruluşuna Giden Yol
Kurucusu olan Doç. Dr. Ayten Zara‘nın “Hem kendi ülkemde hem de Afrika ve Asya ülkelerinde ruhu yara almış, acısı etine kemiğine dayanmış çocuklar gördüm. Her defasında içim çaresizlik duygusuyla dolmuş, yapmam gereken bir şeyler olmalı sorumluluğu ruhumu kemirmişti.
”Genç bir üniversite öğrencisiyken yoksul insanların hayat koşullarını iyileştirme amacıyla insani yardım çalışmalarına başladım. Kendi ülkemde ve farklı ülkelerde travmaya maruz kalmış, ötekileştirilmiş, yoksul insanlarla çalıştım. Ne kadar uzağa gittiysem o kadar yakınlık gördüm. Hiçbir şeyi olmayan insanların ne kadar çok verebildiklerine, aç-susuz olmalarına rağmen, bir lokma ekmeği de paylaşabildiklerine, ruhu yara bere içinde olmalarına rağmen şefkatle sevebildiklerine ve insan sıcaklığının bir gökyüzü kadar büyük olduğuna tanık oldum. Ama sevginin olmadığı yerlerde şiddet ve düşmanlığın yaygın olduğuna da gördüm. Yokluk ve yoksunluk çeken insanların bir lokma ekmek için bedenlerini sattıklarına, bu durumdan kar eden seks endüstrilerinin gittikçe arttığına ve bu endüstrilerin çocuk fuhşunu yaygınlaştırmak için soluksuz çalıştıklarını da gördüm. ” Cümlelerinden de anladığımız kadarıyla barışçıl ve hep umutları olan bir insanlık inşa edebileceğimizi dile getirmiş.
World Human Relief, projelerinde gönüllülere yer veren sivil toplum kuruluşudur. 18 yaşını doldurmuş tüm bireyler gönüllü olarak projelere başvurup katılım sağlayabiliyor. Çalışma sahalarının zorluğundan dolayı katılmak isteyen gönüllülerin çadır veya benzeri barınaklarda yaşaması gerekebiliyor.
World Human Relief Projeleri Nelerdir?
Tüm proje çalışmaları gönüllülük ilkesiyle başlayan World Human Relief, şiddete 0 tolerans, travma önleme, çocuk istismarını ve evliliklerini önleme, köy okulları kalkındırma projeleri, psikolojik ilk yardım, psikososyal destek alanlarında projeler veren ve temelinde toplumu güçlendirmek isteyen sivil toplum kuruluşudur.
Türkiye geçmişi ve bugünü travmalarla dolu, sürekli şiddet ve mağduriyet üreten kırılgan bir coğrafyadır. Yarası sarılmamış travma mağduru azımsanmayacak kadar çoktur. Nefret, düşmanlık ve suçluluk duygularını bir kuşaktan ötekine aktaran zinciri kırabilmemiz için birbirinden güç alarak yenilgileri, kayıpları, matemi yeniden gözden geçirmeye, onarmak ve iyileştirmek için Uluslararası Travma Programı ile birden çok eğitmen ile eğitim vermektedirler. Buradaki amaç, bu vesileyle travmalara ve travmaya maruz kalmış kişilere daha travma- duyarlı bir toplum yaklaşımı geliştirmek hedeflenmiştir.
- Şiddet ve travmayı önleyici programlar geliştirmek,
- Travma mağdurları ve ailelerine danışmanlık, rehabilitasyon hizmeti sağlamak,
- Ulusal, uluslararası STK’lar ile çalışma ve araştırma ortaklıkları geliştirip yürütmek,
- Kitlesel travmalarda yerel örgüt ve liderlere danışmanlık yapmak,
- Kitlesel travmalarda travma-odaklı acil müdahaleler yapmak.
World Human Relief ve Köy Okulları Projeleri
Kendilerini gezici köy enstitüsü olarak adlandıran WHR Gönüllüleri Türkiye’nin farklı bölgelerine giderek, gittikleri yerleşim bölgelerine hem okul yapıp bunun yanında bölge halkına çocuk evlilikleri/ çocuk istismarını önleme hakkında bilgiler vererek, sürdürülebilir kalkınma projelerini hayata geçiriyorlar. Oluşturdukları atölye ekipleriyle farklı konularda ve uygulamalarda çocukları ve halkı bilinçlendiriyorlar. Sadece Türkiye’de değil Nepal’de, Uganda’da, Kenya’da, Malawi’de insanlık adına birbirinden güzel projelere imza atmışlardır.
Son birkaç cümle ekleyecek olursak; çocuk istismarının karşısında olan ve tüm işleri insanlık ve insanlığa yardım olan böyle güzel sivil toplum kuruluşlarının, gönüllülerin olması bizleri mutlu ediyor. Bu yazımızda sizlere bu amaç doğrultusunda ilerleyen onlarca sivil toplum kuruluşlarından birini tanıttık. Şu anki gündemimizde de olan çocuk istismarının bizleri derinden üzdüğünü böyle olaylarla hâlâ karşılaşmanın bizleri artık yıprattığını dile getirmek isteriz. Umarız böyle haberleri artık hiç görmeyiz.
‘World Human Relief – İnsanlık İçin Güneş Olmuş Dernek’ adlı yazımızın sonuna geldik. Bizleri Instagram veTwitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!
Bir cevap bırak