uzay madenciliği nedir

Uzay Madenciliği Nedir?

Küresel yarışa yeni yeni katılmakta olan hatta bazı ülkeler arasında soğuk savaşa sebep olan uzay madenciliği ve bunun ne olduğu konusunu sizler için araştırdık. ”Uzay Madenciliği Nedir?” isimli yazımız sizlerle.

Uzay Madeni Nedir?

Uzay madenciliğine geçmeden önce uzay madeninin ne olduğunu açıklamak isterim. Uzay madeni dediğimiz şey uzayda bulunan asteroitlerdir. Asteroitlerden mineraller, gazlar, demir, nikel ve titanyum gibi maddeler temin edilebiliyor. Bu da ilerleyen yıllarda uzayda inşa edilmek istenen yapılarda kullanılacak olan maddeler. Uzay araştırmalarında bu maddeleri bulma aktivitelerine ”yerinde kaynak temini” denmekte. Uzay madenini açıkladığımıza göre artık uzay madenciliğinin ne olduğuna geçebiliriz.

uzay madenciliği nedir

Uzay Madenciliği Nedir?

Az önce bahsettiğimiz uzay madenlerinden hammadde çıkarılması işlemine uzay madenciliği adı verilmiştir. Gezegenlere ulaşmak şu an için zor gözükse de ilerleyen zamanlarda dünyaya yakın olan gezegenlerden de hammadde çıkarılması işlemi yapılabilir gibi gözüküyor. Geleceğimizin kilit unsurlarından biri olarak görünen uzay madenciliği şimdiden birkaç ülkeyi de yarışa sokmuş durumda. Çin, Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri uzay yarışına girmiş durumda. ABD ve Rusya arasında ise yıllardır sürmekte olan hatta soğuk savaş diyebileceğimiz bir uzay yarışı bulunmakta. Uzay madenciliği hakkında bir sunumda Planetary Resources Ceo’su Chris Lewicki’nin şöyle bir cümlesi var:

Uzaydaki en önemli unsurlardan biri insanlar olacak. İnsanlar oraya gittiklerinde de kaynak gerekecek. Biz de daha fazla insanı oraya götürebilmek için uzayda da kaynak geliştirmek istedik. Giderken yanımızda daha az şey taşımak zorunda kalalım istedik. Ulaştığımız noktada orada kullanabileceğimiz kaynaklara güvenelim istedik.

Chris Lewicki
uzay madenciliği nedir
Chris Lewicki

Yatırımlar konusunda da uzay madenciliği çoğu yatırımcının ilgisini çekmiş durumda. Geçtiğimiz Yıllarda Lüksemburg’da birtakım yasalar geçti. Açık ve net bir şekilde bölge olarak bir asteroidi tespit edebiliyorsunuz. Oradan bir parça alıp bunun sahibi olabiliyorsunuz. Bunları mümkün kılan yasalar çıktı. Bu sayede yatırımcılar bu alanlara daha rahat yatarım yapabiliyor. Çünkü yatırımcılar gelecek odaklı baktıklarında bu yatırımın kendilerine geri döneceğini çok iyi biliyorlar.

Türkiye’de Uzay Madenciliği

Türkiye’de Asteroit Madenciliği ve Meteor Bilimi çalışmaları ile ilgili olarak ilk adım, Doç. Dr. Ozan ÜNSALAN’ın, 2013 yılında, İstanbul’da Harbiye Askeri Müzesi’nde 12-14 Haziran 2013 tarihleri arasında düzenlenen RAST (Recent Advances in Space Technologies) – 6. Uluslararası Uzay Teknolojilerinde Son Gelişmeler Konferansı’nda uzay madenciliği konusunda özel oturum düzenlemiş olan, İstanbul Barosu Uzay Hukuku Komisyonu kurucusu Avukat Nazlı CAN ile Aralık 2015 tarihinde bir araya gelip görüş alışverişinde bulunmasından hemen sonra TUMÇAG’ın oluşması ile atılmıştır. Türkiye’de son zamanlarda uzaya insan göndermek için harekete geçilmiş olsa da bunun için daha çok uzun zaman olduğunu söyleyebiliriz. Ama umuyoruz ki çalışmalar da iyi bir şekilde devam eder ve uzay madenciliği konusunda birkaç adım da biz atabiliriz.

Uzay Madenciliği Nedir?’‘ başlıklı yazımızın sonuna geldik. Bizleri Instagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!