üniversitede yurt hayatı

Üniversiteye Adım Adım: KYK ve Yurt Hayatı

Rehberimizin üçüncü yazısı, KYK ve yurt hayatı üzerine olacak. Üniversitede yurt hayatı nasıl olur tüm deneyimlerimle sizlere aktarmaya çalıştım. Ama gitmeden önce buraya tıklayarak valizimizi tam olarak doldurduğumuzdan emin olalım.

Yiğidin Harman Olduğu Yer: KYK

“Ah, KYK. Üzümlü kekim” her ne kadar duyduğunuz zaman iç gıdıklayıcı gelse de, gerek kahverengili ruh emici nevresim takımı, gerekse 16 GB kotalı yurt interneti gördüğünüz zamanki hissiyat, gerçekten tarif edilemez. Bakmayın siz yazının kapağındaki öğrencilerin ‘mutluluğuna’.

Şaka bir yana, KYK âdeta öğrencilerin vahşi hayatı öğrendiği, bütün güçlüklerin üstesinden tek başına gelmeye çalıştıkları bir yer. Zenginiyle, yoksuluyla, âlimiyle, cahiliyle, dindarıyla, ateisti ile hiç tanımadığınız ve “burada ne işi var” diyeceğiniz bir yığın insan ile bir yıl geçireceksiniz, sürekli aynı ortamda bulunacaksınız. “Bu nasıl olabilir?” diyeceğiniz pek çok mantık dışı olaylar bile zamanla çok normal gelecektir, sorgulamayın.

Kişisel Alan Mı, O Da Ne?

Yurtta en çok özleyeceğiniz şey, kişisel alanınız, kısaca odanız olacaktır. Tuvalete gitmek hariç neredeyse her anı en az 3 kişiyle paylaşacaksınız. Yemeğinizi hep birlikte, tanımadığınız insanlarla birlikte yiyeceksiniz. O yüzden şimdiden kendinizi hazırlamanız gerekmektedir.

Bunun yanında muhakkak kendi düzeninizi yurda göre tekrar düzenleyeceksiniz, çünkü çoğu zaman kendi düzeniniz başkaları ile çelişecek. Uyku saatleriniz, yemek saatleriniz gibi pek çok konuda birlikte hareket etmek zorunda kalacaksınız. Temizlik konusunda ise bütün bildiğiniz standartları unutun.

üniversitede yurt hayatı

Arkadaşlık, Sarsılmaz Kale

Yurt hayatınız ve mutluluğunuz büyük ölçüde yurttaki arkadaşlarınıza, en çok da oda arkadaşlarınıza bağlı olacak. O yüzden neredeyse her anımızı birlikte geçireceğimiz arkadaşlarımızı iyi seçmemiz son derece önemli, odamızı paylaşacağımız insanlarla özellikle. Son ses müzik dinleyen, sadece uykudan uykuda gördüğün, sadece ya futboldan ya da siyasetten konuşan, sürekli başka odalara yancı olan gibi pek çok kişi olacak; karakterinizi seçin, ona göre oyuna başlayın. Bunun yanında, bu zamanlarda edineceğiniz arkadaşlıklar, hayatınızdaki en sağlam dostlukların oluşmasını sağlayacak, ânın keyfini çıkarın.

Çoğu zaman yurda veya kendinize bir şey alacağız zaman fazla bir miktarda da büyük boyda almanın, tek başına almaktan daha avantajlı ve mantıklı olduğunu göreceksiniz. İşte bu yüzden, çoğu ihtiyacınızı birlikte halledeceksiniz. Her ne kadar ortaklaşa fikri çatışmaya teşne olsa da zaman zaman Marx ve Lenin‘in aslında haklı olabileceğini düşünebilirsiniz.

üniversitede yurt hayatı

Angaryalar…

Çamaşır yıkamak, çamaşır asmak, dikiş dikmek, ütü yapmak… Hele de erkek dostlarım, sudan çıkmış balığa döneceksiniz, gece yarısı “hangi programa atmalıyım” demek için annenizi aramaktan çekinmeyin, yoksa mor renkli tişörtle veya 2 beden birden küçülmüş bir kot pantolona sahip olmanız gayet olası. Hatta çamaşırhanede beklerken diğer erkeklerle “şu marka daha iyi yıkıyor” muhabbeti yaparken, çamaşırı asarken koklayınca adeta bin atlılar gibi şen olacaksınız, şaşırmayın.

üniversitede yurt hayatı

Çamaşır, kurutma makinesi veya ütü de çoğu zaman sıra usulü ile çalışır, ayrıca bunu da belirteyim. Çamaşırınızı makineye attıktan sonra unutursanız, çamaşırlarınızı makinede bulamazsınız, umuma açık şekilde sergilenmiş halde makinenin yanında veya üzerinde bulabilirsiniz, aman dikkat.

Yurda Giden Yol Yönetimden Geçer

Üniversitede yurt hayatı denince altını çizeceğim diğer bir madde de yurt görevlilerle iyi anlaşma. Ne yaparsanız yapın yurt yönetimiyle, yurt görevlileri ile iyi bir diyalog kurmaya çalışın. Gerek geç kaldığınız zaman zılgıt yememek, gerekse istediğiniz yemeği ayırtabilmek pek çok “illegal işi” veya istediğiniz şeyleri daha kolay bir şekilde yaptırmanızın yolu bundan geçiyor.

üniversitede yurt hayatı

Umduğunu Değil, Bulduğunu Yiyeceksin

Ne güzel demiş değil mi atalarımız? Yemek seçme alışkanlığınız varsa, her yemeği yemem diyorsanız, zor günler kapıda. Çünkü yemekler de toplu halde yapıldığı için çoğu zaman lezzetsiz oluyor. Hatta geç saatlerde yemeyi tercih edenlerdenseniz birkaç çeşit soğuk yemeğe talim etmeniz işten değil. Anne yemeğinin ne kadar değerli ve güzel bir şey olduğunu, sürekli noodle yemenin ve ekmeğin arasında konulan her şeyin karın doyurabileceğini pek çok kez tecrübe edeceksiniz. Not: Memleketten dönen arkadaş candır.

üniversitede yurt hayatı

Aşırı Ama Çok Aşırı Rahatlık

Bunun yanında aileden uzak olmanın, dolayısıyla kararlarınızı kendi başına vermenizin getirdiği rahatlık tarif edilemez gerçekten. Yurt nispeten bunu törpülese de evde yapmadığınız şeyleri istediğiniz gibi yapabilmek ne bileyim gece 5’te bağıra çağıra batak atmak, bol acılı Adana gömmek sonuçta aile evinde yapmadığımız şeyler. Ve ne hikmetse evde aşırı anormal gelen şeyler yurdun gerçeği olabiliyor.

Rahatlık demiştik, bir diğer rahatlık da özel alan kavramı ortadan kalktığı için pek çok şeyi yaparken artık o kadar da çekinmeyeceksiniz. Hele ki sadece hemcinslerinizin olduğu bir yurtta kalıyorsanız. Sağda solda “aşırı rahat” bir şekilde gezen, ağızlarından argodan başka bir kelime çıkmayan insanlar görürseniz şaşırmayın. En başta ne demiştik, hiçbir şeye şaşırmayın diye değil mi? Eninde sonunda siz de adapte olacaksınız, korkmayın, garipsemeyin.

Bir de son olarak olarak belirteyim, evet her olay için ambulans geliyor.

Kısacası

Üniversitede yurt hayatı nasıl olur ancak bu kadar basite indirgeyebildim. Ve saydığım maddeler için “abartıyorsun” diyen veya “çoğu şeyi yazmamışsın bile” diyen olabilir, bazı şeyler anlatılınca değil, yaşanınca daha iyi anlaşılıyor zira. Hem de her yurt, her blok bir değil.

Şaka bir yana, KYK, öğrencilerin en güzel zamanlarında onları gerçek hayatla tanıştıran, çoğu zaman varoluşsal fikirlere kapılacağınız ama aileniz için güvenli bir yer imajı oluşturacak bir yer. Yanlış anlamayın amacım yurdu kötüleyip başka bir şey yapın demek değil aksine çoğu zaman yurttaki rahatlığı ve iletişimi hayatınızın başka bir yerinde bulamayacaksınız, belki de üniversite dönemindeki en yakın arkadaşlarınız yurttan arkadaşlarınız olacak. Adeta ülkenin her yerini, her düşüncesini barındıran bir kurum KYK. O yüzden keyfini çıkarmaya bakın, az da olsa.

İmza: İki yıl boyunca KYK’da kalan bir öğrenci.

”Üniversiteye Adım Adım: KYK ve Yurt Hayatı” yazımızın sonuna geldik. Diğer içeriklerimize göz atmak için buraya tıklayın. Ayrıca, bizi Instagram ve Twitter üzerinden takip etmeyi unutmayın.


Alperen Karademir
Araştırmayı haddinden fazla seven, havacılık aşığı, bezmiş bir mühendislik öğrencisi.