Genç okurlarımız, üniversite heyecanınızı BPT ailesi olarak beraber yaşıyoruz ve sizlerin işlerini biraz daha kolaylaştırmak adına sizler için rehberler hazırlıyoruz. Üniversiteye başlayacak her genç arkadaşımız ev mi yurt mu ikilemine düşmüştür ve bu ikilemden çıkamamıştır. Bu yazımda sizlere üniversite öğrencileri ev tutarken nelere dikkat etmeli, maddeler halinde sıralama yapmaya çalıştım. Umarım sizler adına faydalı bir liste olmuştur. Keyifli okumalar.
1 – İlk Senenizde Eve Çıkmayın

İlk senenizde eve çıkmanız yapacağınız en büyük hatalardan biri olacaktır. Sizlere vereceğim ilk tavsiye ilk senenizde hem yaşayacağınız şehri, hem eve çıkacağınız arkadaşlarınızı gözlemlemeniz olacaktır. İlk haftalarda herkes size “sevimli” görüneceğinden ilk hafta çok severek eve çıktığınız bir kişiyle daha sonra kanlı bıçaklı bir ayrılış süreci yaşayabilirsiniz. Öte yandan ilk yıl okuduğunuz bölüm ve şehirden memnun olmayıp farklı bir yere gitmeyi düşünebilirsiniz. Bu yüzden ilk yılınızda yurt veya apart gibi bir yerde kalmanızı öneriyorum. Ama oldu ki eve çıkmaya karar verdiniz. O zaman ikinci maddeden devam edelim.
2 – Ev Arkadaşınızı İyi Seçin

Konuya fiyat ve konumdan ziyade birlikteliğinizi paylaşacağınızı arkadaştan girmek istedim. Çünkü bu konu her şeyden önemli. Bazı arkadaşlıklar ev arkadaşlığına dönüşünce bozulabiliyor, bazı arkadaşlıklar ise tam tersine daha da kuvvetleniyor. Öncelikle evinizi paylaşacağınız arkadaşınızın sorumluluk sahibi olduğundan emin olun. Unutmayın ki evde yaşadığınız sürece her ne kadar toplu yaşam sürseniz de aynı zaman da ”sorumluluklar” açısından bireysel bir ”zorunluluk” taşıyorsunuz. Ve sorumsuz arkadaş daima başınıza dert olur.
3 – Okul / Ev Uzaklığını Göz Ardı Etmeyin

İkinci konumuz evin konumu. Çünkü evinizin konumu ister istemez fiyatını da belirleyen unsurlar arasında olacaktır. Üniversiteye çok yakın yerlerde genellikle siteler kurulmuştur ve buralar pahalı olurlar. Genellikle üst katları satın alınmıştır ve bodrum ya da giriş katları öğrencilere kiralanmak için boş bırakılmıştır. Bu gibi yerlere tek başınıza kiraya çıkmanız sizin için zorlayıcı olabilir çünkü siteye girdiğiniz zaman bakım parası adına bir sürü bedel çıkıyor. Zaten zor geçinmeye çalışacaksınız bu nedenle arkadaş grubuyla burayı tercih etmeniz daha mantıklı olabilir.
Okula bir minibüs, otobüs ile gidebileceğiniz evler genellikle üniversite yerleşkesine yarım saat – kırk dakika uzaklıkta olurlar ama kira olarak biraz daha ucuz oluyorlar. Genellikle eski usul binalar oldukları için ve site olmadıkları için bakım parası gibi dertlerle uğraşmazsınız. Yine arkadaş grubuyla burayı tercih ederseniz sizler için çok daha doğru bir seçim olabilir.
4 – Zorunlu Katılım Bedellerinin Ödenmesini Kontrata Ekletin
Peki buna neden dikkat etmeliyiz? Burası bence çok önemli bir nokta. Çoğunuz henüz reşit oldunuz ve evdeyken faturaları kendiniz ödeseniz bile kaçta kaçını biz ödüyoruz diye bir derde girmiyordunuz. Fakat iş ev kiralamaya geldiğinde durum değişiyor. Özellikle öğrenci evi olduğunda bambaşka oluyor. Çünkü zorunlu katılım bedeli diye ödenilen bir bedel var. Bunu her apartman, hatta her ev sahibi öyle veya böyle devlete ödemek zorunda. Vergi fakat bazı ev sahipleri bunu tamamen kanun dışı yollarla kiracılara yıkmaya çalışıyor. Özellikle de kiracısı şehir dışından gelmiş cahil öğrenciyse tadından yenmiyor! Bu nedenle kira sözleşmenize bunları eklemenizde fayda var.

Örnek vermek gerekirse binanın demirbaş bakımlarına kiracılar ödeme yapamazlar. Asansör onarımı gibi bahanelerle kiracılardan para alamazlar.
5 – Her Bireye Tek Oda Düştüğünden Emin Olun
Bunu en iyi ihtimalle diyorum tabii ki. Aynı evde kardeşinizle yaşadığınız kavgaları düşünüyor musunuz? En sevdiğiniz, can ciğer arkadaşınızla çıksanız bile yapacağınız ufak bir tartışma büyük kavgalara sebep olabilir. Hiç kavga yokken kafanızı dinlemek isteyebilirsiniz, en önemlisi kapınızı kapatıp kendinize küçük bir dünya yaratmak isteyebilirsiniz. Bu yüzden en iyi ihtimalle bunu sağlayabileceğiniz bir evi tutmak evdeki herkes adına en iyi karar olabilir.

6 – Birinci / İkinci Öğretim Durumuna Dikkat Edin
Bence en önemli unsurlardan birisi budur. İkinci öğretim ile birinci öğretim arasında en önemli fark uyku farkı olacaktır. Birinci öğretim grubunda iseniz ikinci öğretim kişilerle eve çıkmamaya özen gösterin. Çünkü bir süre sonra sizin de uyku düzeniniz ve beraberinde dersleriniz bozulmaya başlayacaktır. Bu kaçınılmaz bir süreçtir. ”Bir gece uyuma ya nolcak kanka?” cümlesine ”aynen ya n’olcak ki?” dediğiniz an o bir gecelerin ardı arkası ne yazık ki kesilmiyor. Ve siz sabahın yedisinde derse gitmek için hazırlanırken ikinci öğretim arkadaşınızın ağzından ”kanka ben uyuyorum” lafları dökülüyor. O an katil olup olmamayı sorguluyorsunuz ama genellikle film hep başa sarıyor.

7 – Eve Çıktığınız Arkadaşlarla Maddi Paylaşım Yapın
Evet arkadaşlarınızla çıktınız, çok iyi anlaşıyorsunuz, muhteşem bir dostluğunuz var. Fakat ev arkadaşlığından ziyade üniversite hayatı zorludur. Bir tarafta okuma telaşı bir tarafta aileden veya devletten gelecek parayı bekleme ve onu nereye harcayacağım merakı… Bu yüzden ev arkadaşınızın maddi durumu önem taşıyor. Yapacağınız her harcama kalacak paranın ne kadar olacağını düşünmekle geçiyor. Evin ihtiyaçları için evdeki arkadaşlarınızla anlaşarak harcama yapmalısınız. Hem kendi maddi yükünüzü hem başka birinin maddi yükünü, karşı tarafı çok sevseniz bile, taşımak bir yerden sonra size ve ailenize zor geleceğinden en başından bu konuları evde kalacak tüm bireylerle konuşmanız daha sağlıklı olacaktır.

”Üniversite Öğrencileri Ev Tutarken Nelere Dikkat Etmeli?” adlı listemizin sonuna geldik. Diğer içeriklerimize göz atmak için buraya tıklayın. Ayrıca, bizi Instagram ve Twitter üzerinden takip etmeyi unutmayın.
Doğalgaz faturasının az gelmesi için de yalıtım ve evin baktığı cepheyi öğrenmenizde yarar var. Kışın ortasında sürprizle karşılaşılabilir.
Özellikle eski evlere dikkat edilmeli mantolama varmı sorulmalı emlakçıdan zorunda kalmadıkça ev tutulmamalı komisyon denilen illet okul bitene kadar yaranız olur. Öğrenciyi av gibi gören ev sahibine boyun eğmeyin gerekirse rest çekin boyun eğen her bir öğrenci seneye daha pahalı evlerde kalacaktır bunu unutmayın. Önemli bir mesele de eşyalar: eşyaları öğrenciden alacaksanız fiyat konusunda pazarlık yapmayı unutmayın ancak spotçudan alacaksanız tam bir kayserili olun(sözüm meclisten dışarı ). Doğalgaz petekleri de bir diğer önemli konu eğer soğuk bir yerde iseniz ev sahibi tarafından petek temizliği yaptırılmış mı veya bakımları tam mı bunu sorun petek bakımları için 100-150 TL paranız gider yoksa kışın ortasında. Benimde aklıma gelenler bunlar. Okul hayatınızda başarılar dilerim