Türk Sinemasında Dünya Savaşı

Türk Sinemasında Dünya Savaşı Yılları

I. ve II. Dünya Savaşı yıllarında tüm dünya gibi Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti de büyük zorluklar çekmiştir. Zorluklarla yalnızca cephelerde değil, günlük hayatlarında da mücadele etmekte olan fedakar, cesur ve kahraman halkımızın anısına Türk sinemasında Dünya Savaşı yıllarını konu alan filmleri listeledik. Hazırsanız başlayalım.


120

Türk Sinemasında Dünya Savaşı

Film, I.Dünya Savaşı yıllarını anlatmaktadır. 1914 yılındaki savaşa Osmanlı, Rusya‘ya savaş açarak İttifak Devletleri arasında katılmıştır. Doğu’da Rusya ve Rusların destek verdiği Ermeni çetelerle mücadele etmekte olan Osmanlı ordusu büyük zorluklar içerisindedir. Film, sınırlardaki çatışma bölgelerine cephane taşımak için gönüllü olarak bir köyden yola koyulan yaşları 9-17 arası olan 120 çocuğun hikayesini anlatmaktadır. Cephane taşımak için yeterli insan olmadığından, köyün son kalanları kendi evlatlarını büyük bir fedakarlıkla cepheye göndermek ister. Koca yürekli kahraman çocuklar kar ve tipi gibi zorlu koşullarda yola çıkarlar.

Türk Pasaportu

Türk Sinemasında Dünya Savaşı

Belgesel yapımı bu film, dünya tarihinin en acımasız ve kanlı olaylarından ”Holocaust” yani Yahudi Soykırımı zamanlarında bizzat yaşamış insanların röportajlarından oluşur.

Film, II. Dünya Savaşı yıllarında Avrupa‘nın çeşitleri yerlerinde olan Musevilere yardım etmeye çalışan Türk Konsolosluklarını anlatır. Türk diplomatlar bazen toplama kamplarından kaçırdıkları Yahudilere Türk pasaportu verip onları kurtarabilmek için Türkiye‘ye bile göndermişlerdir. Bütün olayları, yaşayan kişilerden dinleyebileceğiniz bu belgesel Türkiye’nin ne kadar yardımsever bir ülke olduğunu anlatmaktadır.

Son Umut

Türk Sinemasında Dünya Savaşı

Türkiye ve Avustralya ortak yapımı bu filmde, Çanakkale Savaşı yıllarında Türkiye‘ye savaşmaya gelmiş olan 3 Anzak askeri Gelibolu‘da kaybolmuştur. Oğulları aramaya Türkiye‘ye gelen babanın en büyük destekçileri ise düşman zannettiği Türk subayları olacaktır.

Kırımlı

Türk Sinemasında Dünya Savaşı

Bir başka II. Dünya Savaşı filminde ise konu Alman esir kamplarında rehin alınan Tatar Türklerinin yaşadıkları insanlık dışı muameleyi, dramı ve onların çektikleri acıları konu alan bir film:

Kırımlı. SSCB topraklarında yaşamakta olan Türkler, savaşın başlamasıyla Sovyet Rusya zoruyla cepheye sürülürler ancak Almanlara esir düşerler. Almanlar ise Kırım‘ı özgürleştireceğiz vaadiyle Türkleri kandırır ve onları bu sefer de kendi saflarında savaşa sokar.

Ayla

Türk Sinemasında Dünya Savaşı

Türkiye‘nin NATO müttefiki olması amacıyla Güney Kore destekçisi olarak asker gönderdiğimiz Kore Savaşı‘nda astsubaylarımızdan Süleyman Dilbirliği, savaşta annesi ve babası öldürülmüş bir kız çocuğu bulur. Kızı yalnız başına bırakmaya gönlü el vermeyen Süleyman astsubay, adını Ayla koyduğu küçük kızı kendi tugayına götürür ve ona orada bakar. Kore‘de Ayla‘ya kendi kızı gibi bakan astsubayın başından geçenler bizlere savaşın arka planındaki koskocaman bir sevgi hikayesini anlatır.

Çiçero

Türk Sinemasında Dünya Savaşı

Bir biyografi filmi olan Çiçero, Nazi Almanyası adına İngilizlerden bilgi almak için çalışan Arnavut asıllı Türk casus İlyas Bazna‘nın hikayesini anlatmaktadır.

Nazilerin Çiçero lakabını verdiği İlyas, II. Dünya Savaşı zamanlarında İngiliz Büyükelçisinin evinde uşaklık yapıp, duyduğu ve ele geçirdiği birçok bilgiyi Alman Hükumeti‘ne vermekteydi. Filmde İlyas’ın zorlu çalışma hayatının yanı sıra Türkiye’yi kendi saflarında savaşa sokmaya çalışan Nazilerin korkunç deneylerini de izlemekteyiz.

Türk İşi Dondurma

Türk Sinemasında Dünya Savaşı

İngilizlerin, Hindistan işgali sırasında, Hindistan‘a yardım amacıyla gönderilen Osmanlı ordusundaki iki asker İngilizlerin eline esir düşer. Bir başka İngiliz sömürgesi Avustralya‘ya götürülen bu iki asker artık hayatlarına orada devam etmektedir.

Bu sıralarda I. Dünya Savaşı‘nın başladığını gazetelerden öğrenen iki asker cepheye geri dönmek ister ancak onların Türk olduğunu öğrenen İngilizler ülkeden çıkmalarına izin vermez. İngilizler ise Avustralyalı halktan asker toplayıp Osmanlı ile savaşmaya götürecektir. Bu durumu öğrenen oradaki iki Türk askerimiz de bu sefer İngilizlere izin vermez.

“Türk Sinemasında Dünya Savaşı Yılları” listemizin sonuna geldik. Başka yazılarda görüşmek üzere. Bizleri Instagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!


Efe Özay
Galatasaray Lisesi 150. Galatasaray Üniversitesi, İşletme. Bir Parça Tuhaftık Genel Yayın Yönetmeni