Merhaba, bu yazımızda sizlerle II. Dünya Savaşı’nda kullanılan Alman ağır tankı Panzerkampfwagen VI- Tiger II tankının geçmişinden, zırh profillerinden ve modellerinden bahsedeceğiz.
Porsche Kuleli: King Tiger Porsche
Porsche taretli Tiger II üretim öncesidir. Porsche ile Henschel’in kapıştığı zamanlarda ilk üretim olan, Porsche kuleli/ taretli ‘Tiger II’ tankımızın kulesinin kavisinin olması ve bu kavis yüzünden gelen mermilerin içeriye sekip girmesi sonucunda bu kavisi istemiyorlar ve bunun sonucunda Henschel kuleli Tiger II tankına, asıl bu sebepten dolayı geçiyorlar. King Tiger Porsche’nin en önemli özelliğinin 88 L/71(Bu rakamlar ne kadar büyürse namluda rakamın büyüklüğüne göre büyüyor.) Topuna sahip olması King Tiger Porsche’yi inanılmaz bir yok edici durumuna getiriyor. 150mm, 30 derece eğimle ön zırha sahip ve bu da yaklaşık 200-225 mm’lik efektif bir zırh sağlıyor. II. Dünya Savaşı’na çok geç katılıp “TIGER 1” tankının yerini aldı ve almanların eğimli zırh sistemini King Tiger Porsche’ de görüyoruz. Bu aletler 1500 litrelik yakıt depolarına sahiptir, lakin menzilleri 30 km’yi geçmiyor ve Tiger II’ler ya yakıtları bittiği için ya da savaş alanında bozulduğu için kendi mürettebatları tarafından patlatılıp veya olduğu gibi terk edilmişlerdir. Ne kadar büyük paletlere sahip de olsa ağırlığından dolayı kendi etrafında döndüğü yerde şanzımanını patlatabiliyordu.

King Tiger Porsche Taretinin Bahsettiğimiz Kavisli Yapısı
Henschel Kuleli: King Tiger Henschel
Gelelim Henschel kuleli tankımıza. Asıl üretilen Henschel kuleli Tiger II tanklarıdır. “Tiger I” tankı ile “Panther” tanklarının zırh özellikleri ortak kullanılarak üretilmiştir. Tiger II tanklarının ağırlığı yaklaşık 70 tonu buluyordu. Zırh vb. durumlarda Porsche ile Henschel arasında taret dışında çok büyük bir fark yoktur. Sadece iki modelide sizlere aktarmak istedim. Tarihine ve olaylarına girecek olursak Tiger II Tanklarının ağır tank grubuna girmesi ve uzun menzilli atış sağlayan topu ile Almanlar bu işi yapmış dedirtmiştir bizlere. Çünkü dönemin diğer tanklarına göre büyük oranda üstündü. Batı cephesinde müttefik kuvetlerinin ağır tanklarının olmamasından dolayı bu canavar karşısında pek bir savunma savaşı yapmaları olumlu gözükmüyordu. Uzun menzilli atışları sayesinde çok uzaktaki bir Amerikan Sherman, Phresing ve Sovyet tanklarını çok rahat bir şekilde imha edebiliyordu. Lâkin Porsche taretli Tiger II’de de anlattığım gibi savaş alanında mekanik hatalar ve yakıt sorunundan dolayı ya imha edilmişler ya da terk edilmişlerdir.

EK OLARAK
Günümüze Kadar Kalabilmiş TİGER II
World Of Tanks oynayanlar çıldırıyor!