Su; Dünyadaki Hayatın Devamı İçin Yegâne Kaynak

Su

Su, dünyadaki hayatın devamı için yegâne kaynaktır. Her gün yüzlerce çocuk susuzluktan, suyla bulaşan hastalıklardan dolayı yaşamını yitiriyor. Suya ulaşmakta güçlük çeken, şimdiye kadar gelenlerin hep bir şeyler götürdüğü Afrika’da yüzlerce çocuk ya susuzluktan ya da sudaki hastalıklardan hayatını kaybediyor. Yazımızda sizlere suyun öneminden bahsedeceğiz.

Suyun Önemi

Dünyamızda tatlısu ihtiyacı günden güne artıyor. Gerek küresel ısınma gerekse nüfusun artışı, ve yer altı kaynaklarının doğru kullanılmaması gibi sebeplerden dolayı tatlı suya ulaşmada bazı bölgeler büyük sıkıntı yaşıyor. Uluslararası sivil kurumlar ve devletler bu konuda ilerleyen dönemlerde daha büyük sorunlarla karşılaşılmaması için susuzluk sorunu için çalışmalar yürütüyorlar. Her yıl insanların bilinçlenmesi için projeler hazırlanıyor ve durumun ciddiliğinden söz ediliyor.

Su konusunda sıkıntı yaşayan kıtaların başında sizin de tahmin ettiği gibi şimdiye kadar gelenlerin hep bir şeyler götürdüğü Afrika geliyor. Kıtada yoksulluğun yaygınlaşmasında siyasi istikrarsızlık, etnik çatışmalar, iklim değişikliği ve insan eliyle yapılan hataların payı ne kadar büyük olsa da bunların altında yatan asıl sebebin temiz suya erişim problemi olduğu vurgulanıyor.

Su

Afrika’da yaklaşık bir milyar insan temiz suya maalesef ki erişemiyor. Afrika Kıtası gerçekte onca doğal güzelliği yer altı kaynaklarına sahipken siyası sorunlar, yoksulluk, çevresel ve bölgesel problemler yüzünden ne yazık ki ne yer altı zenginliklerini ne de doğal hakkı olan suyu kullanabiliyor. Afrika’da çöl bölgelerinde neredeyse su bulunma imkanı çok düşük. Kuyu açımında normalde 50-70 metre arasında sondaj ile su çıkarken çöl alanlarında bu sondaj metresi 70-150 metrelere kadar düşebiliyor. Değişik bölgelerinde suya erişimin çok çok uzaklarda olması durumunda çocuklarında kaderi olan su için 2 saatlik yolları yürüme ve onları geri getirme gibi zor bir durum maalesef ki var. Getirdikleri suyunda ne kadar sağlıklı olduğu tartışılır. Bu yüzden de su yolu ile bulaşan hastalıklar yüzünden hayatını yüzlerce insan gün içerisinde maalesef kaybedebiliyor

Ülkemiz Afrika Kıtasındaki İnsanlar İçin Neler Yapıyor?

Türkiye Cumhuriyeti, sivil kuruluş örgütleri ve yardımsever halkımız, Afrika’daki 25 binin üzerinde köye kuyu açmıştır ve hâlâ açmaya da devam etmektedir. Sadece bu konuda değil birçok farklı alanda yardımsever unvanını almayı başarmış ülkemizde bu tarz olayları görmek bizleri gururlandırıyor.

Su

Suyla Bulaşan 5 Hastalık

1-Kolera

Vibrioklora adı verilen bakteri, kolera olarak bilinen küçük bir bağırsak hastalığına neden olur. Kolera semptomları diyare ve kusma, ayrıca karın krampları ve baş ağrısı içerir.

Bu bakteri, su içtiğinizde veya enfekte bir kişiden atık ürünler (dışkı) bulaşmış yiyecekleri tüketirken elde edersiniz. Kirlenmiş suyla sulanmış kirlenmiş sebzeleri yiyerek de hastalanabilirsiniz. Zayıf sağlık ve sınırlı su kaynaklarına sahip nüfus yoğunluğu yüksek yerlerde, tek bir virüs bulaşmış kişi suyunu kirletebilir ve tüm nüfusu etkileyebilir.

2-Amoebiasis (Seyyar Diyalog)

Su kirliliğinin neden olduğu en yaygın hastalıklardan biri amipesidir. Amoeba ile kirlenmiş su, kalın bağırsağın yanı sıra karaciğer enfeksiyonuna neden olabilir. Semptomlar hafiften şiddetli diyare ile kan ve mukoz arasında değişebilir.

Amebiasis riskinizi artıran faktörler kötü hijyen, kanalizasyon veya arıtılmamış suyla kirlenmiş su kullanımı, sineklerin varlığı ve kişiden kişiye temas anlamına gelir.

Amebiayı önlemek için ellerinizi sabunla düzgün bir şekilde yıkayın, temiz tuvalet kullanın ve kişisel eşyaları paylaşmayın

3-Dizanteri

Dizanter ateş, kusma, karın ağrısı ve kan ile mukusta şiddetli ishale neden olur . Hafif mide ağrısı ve diyare gibi hafif hastalık belirtileri de olabilir. Buna bakteri bulaşmış su ya da gıda yoluyla giren kötü hijyen ve ağız girer. Hastalığı önlemek için ellerinizi düzenli olarak yıkayın, hijyeninizi koruyun ve temiz su için

4-İshal

Bulaşıcı ishaller, su kirliliğinin neden olduğu en yaygın hastalıklardan biridir. Küçük çocuklar ve bebeklerde kurutulmasına ve ölüme neden olabilecek gevşek, su taburelerinin sıklıkla geçmesine neden olur.

En yaygın neden su yoluyla taşınan bir virüsdür, ancak sudan bakteri ve parazitler dışkı ile kontamine de yaygın nedenlerdir.

İçeceğinizi içme suyunuzu kaynatarak veya kimyasal olarak arıtılmış su kullanarak ve güvensiz kaynaklardan içip yemeyerek ishalden kurtulabilirsiniz.

5-Hepatit A

Bu bulaşıcı hastalık karacayı etkiliyor ve hepatit A virüsünün neden olduğu. Genellikle fekal-oral yolla, kirlenmiş suyun veya gıdaların yemlenerek veya enfekte kişiyle doğrudan temas yoluyla yayılır. Hepatit A enfeksiyonu kronik enfeksiyon / karaciğer hastalığına yol açmayan kendini sınırlayan bir hastalıktır.

Semptomlar ateş, mide bulantısı, yorgunluk, karın ağrısı, diyare, sarılık, kilo kaybı ve depresyonu içerir.

Hepatit A’yı sadece güvenli su kullanarak, pis suyun uygun şekilde atılmasını ve iyi hijyenik şekilde uygulanmasını engelleyin .

Kaynakça:

https://www.un.org/waterforlifedecade/scarcity.shtml


Fatih Alan
Çocuk Gelişim, Kişisel Gelişim, Okul Öncesi, Özel Eğitim, Dünya ve Çevre üzerine yazılarımı sizlerle paylaşıyorum.