Age of Samurai

Samuray Belgeseli: Age of Samurai

Age of Samurai

Age of Samurai belgeseli normalde 2019 yılında çıkacağı duyurulmuştu. Türlü aksaklıklar nedeniyle defalarca ertelense de 24 Şubat tarihinde izleyicileriyle buluştu. Çıktığı gün izleme fırsatı bulduğumuz bu yapım için ilk söyleyeceğimiz cümle ‘Kesinlikle izlemelisiniz‘ olacaktır. Rise of Empires: Ottoman ve The Last Csars gibi belgeselleri izlediyseniz bu belgesel de tam size göre.

Age of Samurai

Age of Samurai Konusu

Belgesel, iç savaşta olan Japonya’nın nasıl bir araya geldiğini anlatan bir belgesel. Belgeselin başında göreceğimiz Oda Nobunaga’nın kendi daimyosunun başına geçişini. Daha sonra da Japonya’yı birleştirmek için açtığı savaşları ve katliamları görüyoruz. Japonya’nın iç karışıklıklarını gözler önüne seren bu belgeselde, Japonların savaşlardaki tutumlarının ne kadar sert olduğunu da görebiliyoruz. Japonya’nın yaşamış olduğu bu iç karışıklık ve taht savaşlarını, Game of Thrones’a benzetebilirsiniz.

Age of Samurai

Akıcılığı Nasıl?

Bölüm sayısıyla kıyaslandığı zaman, belgeselin akıcılığı ve anlatış şeklinin çok iyi olduğunu söyleyebiliriz. Tek bir olaya odaklanarak anlatılan bu belgesel, bir olay yaşanırken, başka olayları anlatıp, akıcılığı bozmayarak başarılı bir iş çıkarmış diyebiliriz. 6 bölümde hızlı bir şekilde anlatıldığı için, izleyiciye hiç nefes alma şansı bırakmıyor. Bu yüzden belgeseli izlemeye karar verirseniz, odağınızı bozacak şeylerden uzak durmanızı tavsiye ederiz.

Karakter Anlatımı

Age of Samurai belgeselini izlerken karakterlerin içine girmek mümkün. Karakterlerin iç dünyalarını çok iyi anlamamızı sağlamış. Mesela Oda Nobunaga’yı anlatırken, acımasızlığını hissedebiliyorsunuz. Diplomasiyi umursamayan ve her istediğini zorla da olsa almaya çalışan bir karakter olduğunu görebiliyoruz. Toyotomi Hideyoshi ise daha diplomatik biri olduğunu, bir şeyi istediği zaman daha diplomatik düşündüğünü fakat ilerleyen yıllarda verdiği kararların diplomatikten daha çok agresifçe olduğunu görüyoruz. Bunları görürken de Hideyoshi’nin ruh halini hissedebiliyoruz. Tokugawa Ieyasu’nun ise diğerlerinden farklı olarak, istediği bir şey olunca onu hemen almadığını, daha sabırla beklediğini ve fırsat kolladığını görüyoruz. Fırsatını bulunca da ilk fırsatta almak istediği şeye saldırdığını görüyoruz.

Age of Samurai Oyuncuları

Hiro Kanagawa(Anlatıcı)
Masami Kosaka(Toyotomi Hideyoshi)
Hayate Massao(Ieyasu Tokugawa)
Masayoshi Haneda(Nobunaga Oda)
Hideaki Ito(Masamunne Date)
Wilfred Lee(Shibata Kastie)
Seiji Hino(Ishida Mitsunari)

Age of Samurai

Sonuç

Age Of Samurai belgeselini izlemeyi düşünenler, bu belgeseli kaçırmasın. Belgeselin hızlı anlatımı, sizi farklı alanlara yönlendirmeden anlatımı ve konu işleyişi olarak sizi tatmin edecek bir belgesel. Belgeselin tek bir dezavantajı, diğer Netflix belgesellerinde olduğu gibi sahneler çok az. Belgesel başından sonuna kadar anlatıcı ile ilerliyor ve bize gösterilen sahnelerde neredeyse hiç konuşma yok. Bunun nedenini araştırdığım zaman, bu belgeseldeki bütçenin düşük olmasından dolayı olduğunu öğrendim ama belgeseli, iç savaşın belgeselini öğrenmek için izlediğiniz sürece bu dezavantaj, size kötü görünmez. Keyifli seyirler.

‘Samuray Belgeseli: Age of Samurai’ adlı yazımızın sonuna geldik. Bizleri Instagram veTwitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!