Dünya savaşları yeni teknolojilerin çıkış noktası olmuştur. Özellikle orduların günümüzde kullandığı çoğu teknoloji dünya savaşlarında kullanılarak hayatımızda yer bulmuştur. Bu teknolojilerin proje aşamaları gizlenmiş, devletin en üst kademelerinde yürütülmüştür. Bu projelerin en önemlilerinden birisi olan Lockheed SR-71 Blackbird uçağı ABD için önem arz etmekte, Rusya’nın üzerinde gözlem yapmak amacıyla geliştirilmiştir.
Rusya’da Gözlem

ABD Hava Kuvvetleri geliştirilen uçaklar ile Rusya ve Avrupa üzerinde gözlem yapmak için uzun uğraşlar vermiştir. Bu uğraşlar hava kuvvetleri bünyesinde bulunan uçaklara doğrudan yansımıştır. Üretimi yapılmış veya proje aşamasında gelişim göstermiş uçaklar genellikle iki tür olarak ayrılır, bu türler gözlem ve muharebe olarak belirlenirdi. Gözlem konusunda sınırları zorlayan ABD projelerini gizli bir şekilde yürütmüştür.
Bu projelerin en ünlülerinden birisi ise Blackbird projesiydi. Amerika tarafından geliştirilen diğer uçaklar gibi Rusya’da gözlem yapması bekleniyordu. Aynı zamanda atmosfer dışında uçuş yapabilmesi, gezegenin etrafında turlar atması isteniyordu.
En hızlı jet uçağıdır. Üzerinde sayısız sistem bulunmaktadır. Bu sistemler sayesinde arazi üzerinde taramalar yapabilir, verileri ve görüntüleri saniyeler içerisinde aktarabilirdi.
Böylesine bir uçağın ortaya çıkışı kadar üretimi de önem arz etmekte. 1960‘lı yıllarda proje olarak düşünülen ve ilk adımları atılan Blackbird, Lockheed A-12 uçağının yenilenmiş versiyonu olarak düşünülmüştü. Lockheed A-12 uçağı günün şartlarında gayet yeterli olmasına rağmen bu proje ile Amerika Hava Kuvvetleri yeni bir döneme adım atmış olacak, NASA Blackbird sayesinde bilimsel çalışmalar yapacaktı.
Ocak 1966 tarihinde hizmete giriş yapan Blackbird NASA ve Hava Kuvvetleri için görev yapmıştır. Proje aşamasında bombardıman türleri için çalışmalar yapılmış olsa bile gözlem amaçlı olan versiyonu en gözde model olmuştur.
Fakat

Blackbird, Dünyanın en hızlı jet uçağı olmasının dışında irtifa rekortmeni. Bu konularda imzası bulunan Blackbird çoğu ülke için tehlike barındırmaktaydı. Bunun en basit sebepleri hava savunma sistemlerinin uçağa yetişemiyor oluşuydu. Bunun gibi onlarca sebep yetmezmiş gibi maliyeti oldukça yüksek bir uçaktı.
Blackbird gezegenin neredeyse her noktası uçuş yapmış bir uçaktır. Bu uçuşlar yakıt masrafı dışında parça masrafları oluşturmaktaydı. Çoğu teknisyen uçuş aralığının 3 hafta olduğunu söylese bile bazı mühendisler bu sürenin 20 saat olduğunu söylemekteydi.
Aynı zamanda Blackbird kazalar yaşamış bir uçak. 12 tane Blackbird sadece kazalar nedeniyle kullanım dışı kalmıştır. Bu kazalar nedeniyle gözden düşmüş olan Blackbird uçağının uçuş saatini oldukça düşmüştür.
Tüm bunların sonucunda uçuşları devam eden Blackbird, siyasette yaşanan sıkıntılar nedeniyle önce Hava Kuvvetleri bünyesinden ardından NASA bünyesinden kaldırılmıştır.
Kısacası Blackbird, rekorlar kırdıktan sonra müzelerde sergilenmek için üretilmiş, havacılığın sınırlarını zamanında zorlamıştır.
Havacılığın Zirvesi

Blackbird ismiyle bilindiği kadar kağıtlar üzerinde de inanılmaz bir uçaktı. Rekorlar kırmasıyla havacılığın en ileri noktalarında kendine yer bulmuş olan Blackbird, 33 metre uzunluğundaydı. Bu uzun gövde 2 adet Pratt & Whitney J58 motorları sayesinde 3500 kilometre hızı aşmakta ve 26 bin metre yüksekliğe ulaşabilmekteydi.
Bu kadar ünlü bir uçağın bugünlere etki etmemesi imkansız bir konu. Havacılık konusunda ve bilimsel çalışmalar konusunda adımlar atan NASA ve Hava Kuvvetleri yeni bir proje oluşturmak için birlikte çalışıyor. Blackbird uçaklarında belirlenen sebepler yine belirlenerek SR-72 adlı yeni modelde çalışmalar yapılıyor.
Bu çalışmalar Lockheed Martin markası tarafından gerçekleştiriliyor olsa bile Amerika Hava Kuvvetleri ve NASA tarafından projenin belirli aşamalarında ortak çalışmaların olduğu düşünülmekte.
‘Rekortmen Gözlem Uçağı: Lockheed SR-71 Blackbird’ adlı yazımızın sonuna geldik. Bizleri Instagram veTwitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!
Bir cevap bırak