Ümmiye Koçak hayat hikayesi hikayemizde Anadolu kadınlarının varlığı üzerine kurulan tabuları ve eril zihniyeti yerle bir eden başarı hikayesini anlatacağız.

Kim Bu Anadolu kadını?
Ümmiye Koçak, Adana’nın Çelemli Köyü’nde on çocuklu bir ailenin altıncı çocuğu olarak; 1 Mart 1957 yılında doğdu. Çok çocuklu bir ailenin üyesi olmasından dolayı çok istese de ilkokuldan sonra eğitimine devam edemedi. İlkokulla biten eğitim hayatından sonra kişisel gelişiminde en büyük etken, kitaplarıydı. İlk okuduğu kitap Maksim Gorki’nin ”Ana” kitabıdır. Daha sonrasında ise; eline geçen her para ile kitap almış ve kendini geliştirmeye devam etmiştir.
Ben çocukken seferberlik olmuştu, evden birinin okula gitmesi gerekiyordu. Diğer kardeşlerim gitmeyince ben gittim. İlkokulu bitirince bıraktım. O zaman kız çocuğu için ilkokula gitmek, üniversite mezunu olmak gibiydi. Tabuları yıkmak zordu. Bana kız kardeşlerim ‘öğretmen’ derdi, çünkü benim okul notlarımla okumayı söktüler. Çok istekliydiler ama onları okutan olmadı. Ben şanslıydım.
Ümmiye Koçak
Ümmiye Koçak, 1982 yılında evlendikten sonra Mersin’in Arslanköy’ üne taşınırken çeyiz olarak kitaplarını da yanında götürmüştür. Üç çocuk annesi olan Koçak, gelin olarak gittiği Arslanköy’de 2001 yılında eşinin de desteğiyle ”Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu”nu kurdu. Köy kadınlarının yaşamlarına dikkat çekmek için kurulan topluluğun ilk oyunu ise: Remzi Özçelik’in ”Taş Bademleri” adlı oyunuydu.
Arslanköy Kadınları, ilk oyunun ardından kendi hikayelerinin konu olduğu ”Kadının Feryadı” oyununu sahneye taşıdı. Daha sonra Koçak, ” Hasret Çiçekleri” oyunuyla 2006 yılında Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali’de sahne aldı.
Koçak, on yedi tane tiyatro oyunu yazdı ve Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu ile yaklaşık otuz bin kez sahne aldı. Koçak ve Arslanköy Kadınları, Türkiye’nin dört bir yanında yetmiş bine yakın kişiye oyunlarını sergilediler.

Ümmiye Koçak Hayat Hikayesi: Tarladan Beyaz Perdeye Kariyer Yolculuğu
Ümmiye Koçak, Eylül 2014 tarihinden itibaren TRT 1 ekranlarında hafta içi her gün yayınlanan “Ana Ocağı” programında yarışmacılara eğitmen anne olarak görev almıştır.
Koçak, tiyatro ve televizyonun yanı sıra tarlada çalışarak para biriktirmiştir. Tarlada çalışarak kazandığı paraları biriktiren Ümmiye Koçak; kadına şiddet sorununu ele alan ” Yün Bebek” filmini yazdı ve yönetti. Galası 49. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde yapılan Yün Bebek filmi, Ümmiye Koçak’a New York Avrasya Film Festivali’nde “Sinemada en iyi Avrasyalı Kadın Sanatçı” ödülünü kazanmayı sağladı.
Koçak, 2017 yılında, dünya yıldızı futbolcu Cristiano Ronaldo’nun oynadığı Türk Telekom’un reklam filminin yönetmeni oldu.

Ödülleri:
- Adana Uluslar Arası Tiyatro Festivali Ödülü
- Ankara Uluslar Arası Tiyatro Festivali Ödülü
- Darüşşafaka Eğitim Kurumları Girişimcilik Ödülü
- Bornova Uluslar Arası Kadın Sanatçıları Festivali Ödülü
- Toros Koleji Eğitime Destek Ödülü
- Sivil Toplum Örgütleri (kader) Kadında Şiddete Hayır Destekleme Ödülü
- Mersin Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (MESİAD) Yılın Sanat Ödülü
- TİKAV- 2012 Anneler Okulu Projesine Destek Ödülü
- Samsun Sivil Toplum Örgütü Girişimcilik Ödülü
- New York Avrasya Film Festivali: Sinemada En İyi Kadın Sanatçı Ödülü (Yün Bebek)
- Adana Genç İş Adamları Derneği (AGİAD) Yılın Onur Ödülü
Ümmiye Koçak Hayat Hikayesi: Yazdığı Oyunlar
- Erik Ekşisi
- Ozon Tabakası
- Kara Kuyu
- Doktor Beleş
- Turunçgil Hayattır
- Çiçekler Solmasın
- Hasret Çiçekleri
- Vatan Sevgisi
- Irazcanın Düşleri
- Kanayan Yara
- Kader
- Obruk
- Ayaksız Ayakta Durmak
- Baba Ben Geldim
- Muhtar Adayı Hasret Ana
- İki Öküz Parası
Ümmiye Koçak ve Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu, William Shakespeare’in Hamlet adlı eserini Hamit adıyla sahnelemişlerdir.

Ümmiye Koçak Hayat Hikayesi: Filmleri ve Dizileri:
- Yönetmen/ Senaryo: 2012 — Yün Bebek ( Sinema Filmi)
- Oyuncu: 2017 –Muhatara (Kısa Film)
- Oyuncu: 2014 – Zamanı Beklemek( Kısa Film)
- Oyuncu: 2006 — Zeytinyağlı Yiyemem Aman ( TV Filmi)
- Oyuncu: 2005 — Oyun ( Sinema Filmi)
- İstanbul Çocukları
- Hanımın Çiftliği
- Hayat Devam Ediyor
- Kasaba
- Seher Vakti
Köyden New York’a Sanat Ümmiye Koçak TEDx Konuşması
Anadolu Kadının Şiddet Hikayesi: Yün Bebek ( The Wool Doll)

Ümmiye Koçak, Arslanköy Kadınlar Tiyatrosu Topluluğu ile yazdığı ”Yün Bebek” filmini çekebilmek ve tamamlayabilmek için 30 lira yevmiye ile tarlada uzun süre çalışmıştır.
Bu filmi tamamlayabilmek için çok çaba sarf ettik. Biz sanatçı değiliz. Filmi Çok zor şartlarda, beş parasız çektik. Her şey torunlarımıza iyi bir miras bırakmak için.
Ümmiye Koçak

Yün Bebek, Toroslar’ın zirvesinde yaşayan Yörük kızı Elif’in aile baskısını, aile içi şiddetini ve Toroslar’ın arasında sıkışmış öyküsünü; annesi Hatice’nin kaynanasından ve kocasından gördüğü şiddetin sonucunda Hatice’nin kızı için verdiği zorlu mücadeleyi ele alan bir filmdir.
Anadolu kadınına şiddeti ele alan filmin oyuncu kadrosunda hiç erkek bulunmamaktadır. Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu’ndan elli kadın filmin oyuncu kadrosunda yer almaktadır. Oyuncu kadrosunda hiç erkek bulunmayan filmin; senaryosundaki tek erkek olan Elif’in babası Ali’nin ise sadece karısını ve çocuğunu döverken gölgesi görünüyor.
“İkinci evliliğini yapan kadınlar toplumumuzda hep aşağılanır. Hatice başka köyden gelmiş, çevreye yabancı, ezilen, hor görülen bir karakter. Bir de kızı Elif var. Ben filmi o küçük kızın gözünden anlattım.”
Ümmiye Koçak
Yün Bebek, şiddeti çocuğun gözünden anlatan bir film olarak yazılmıştır. Elif’in aile hayatını ve şiddeti konu alan film; şiddete tanık olan çocukların geleceğini ve hissettiklerini aktarmak için büyük bir yapıt olarak sınıflandırılabilir.

Diğer içeriklerimize göz atmak için buraya tıklayın. Ayrıca, bizi Instagram ve Twitter üzerinden takip etmeyi unutmayın!
Bir cevap bırak