katatonia röportajı

Katatonia Röportajı

Müzik Otağ yöneticileri Elif Güneş ve Özgür Ercan, ülkemizde sevilen İsveç – Stockholm çıkışlı Doom Metal grubu Katatonia ile tatlı bir röportaj gerçekleştirdi. Katatonia röportajı siz değerli müzikseverler için burada. Umarız Katatonia röportajı sizleri mutlu eder. Keyifli okumalar.

“Elif Güneş and Özgür Ercan from Muzik Otag had an interview with Swedish – Stockholm based Doom Metal band Katatonia that you will enjoy while reading.”

katatonia röportajı

Katatonia Röportajı

Öncelikle bizimle röportaj yapmayı kabul ettiğin için çok teşekkür ederim Jonas. İlk sorum bugünler ile alakalı. Covid-19 salgını koşulları altında günlerin nasıl geçiyor? Umarım sen ve etrafındaki herkes güvende ve sağlıklıdır. Bu günlerde sakin ve aklı başında kalmak için neler yapıyorsun?

“First of all, thank you Jonas for accepting to interview me. My first question is about today. Jonas, how are your days under the conditions of the Covid-19 pandemic? I hope you and everyone around you are staying safe and healthy. What are you doing these days to stay sane and calm?”

Cevap: Sadece yaratıcı kalmaya çalışıyorum. Ayrıca yaz aylarında ve yeni bir albüm çıkarırken yaptığım şeyleri yapmaktansa, ailemle zaman geçirmek çok güzel. Ama tabii ki beni de birçok yönden kötü etkiliyor. Müzik işi kaos içinde ama baştaki insanlar bunun pek farkında değil gibi gözüküyor.

Answer: I just try to stay creative. Also, it’s nice to spend more time with my family rather than what I usually do during summer and around the release of a new album, but it affects me in many bad ways as well, of course. The music business is in chaos but it does not seem to be recognized by the people in power.


2. City Burials, Night Is the New Day’den sonra tek başına yazdığın ikinci albüm. Uzun bir aradan sonra tamamen senin yazdığın bir albümü çıkarmak nasıl bir duygu? Bu arada, yeni albüm için tebrikler. Melankolik, progresif ve kulağa her zamanki gibi çok tutku katılmış gibi geliyor.

“City Burials is the second album you wrote alone after Night Is the New Day. How did it feel to release an album that you wrote completely after a long time? By the way, congratulations on the new album. It is melancholic, progressive and sounds like a lot of passion was put into it as always”

Cevap: Uzun bir aradan sonra yeniden bir albümü kendim yazmak o kadar da farklı gelmedi. Genellikle Anders de katkıda bulunur. Ama yine de müziğimizi ayrı yazarız. Hiç bir araya gelip çalışmadık ya da o tarz bir şey için bir araya gelmedik. Hepsini tek başıma yapmak benim rüya senaryom değil ama bazen gerçekleşebiliyor. Bu normal.

*Anders Nyström: Katatonia grubunun kurucu üyelerinden. Aynı zamanda grupta gitaristlik ve vokallik yapıyor. Müzisyen kişiliğinin yanında şarkı sözü yazarlığı da var ve şarkı sözleri konusunda grubun bir diğer kurucu üyesi ve baş vokalist Jonas ile ortak çalışıyorlar.

*”Answer: It didn’t feel all that different. Usually when Anders* also contributes, we write our music separately anyway. We never get together and jam or something like that. It’s not my dream scenario to do it all by myself but sometimes it happens. It’s ok.

*Anders Nyström: Founding member of the Katatonia group. He is also a guitarist and vocalist in the group, as well as a songwriter as a musician, and collaborates in lyrics with Jonas, another founding member and lead vocalist of the group.*


Katatonia Röportajı

3. Roger, gruba çok iyi ayak uyduruyor ve bu yeni albümde kendini gösteriyor. Yeni albümde en sevdiğin solosu hangisi?

“Roger is fitting into the mold very nicely in the band, and it shows on the new album. What is your favourite solo of his in the new album?”

Cevap: Kesinlikle “Untrodden” solosu. İlk duyduğumda şarkı için mükemmel olduğunu düşündüm. Zaten halihazırda duygusal olan şarkıya çok daha fazla duygu katıyor.

*Roger Öjersson: 2016 yılından beri Katatonia’da gitarist, ‘’Old Heart Falls (2016) ve yeni ‘’City Burials’’ albümlerinde yer aldı. Kendisi aynı zamanda 2011 yılından beri Tiamat grubunda da gitaristlik yapıyor.

*”Answer: Definitely the “Untrodden” solo. When I first heard it I thought it was perfect for the song, it adds so much emotion to an already emotional song.

*Roger Öjersson: Guitarist in Katatonia since 2016, he has been featured in “Old Heart Falls (2016)” and new “City Burials” albums. He has also been a guitarist in the Tiamat band since 2011.*


4. Çaldığınız konserler arasında senin için öne çıkan sevdiğin bir konser var mı?

“Out of all the concerts you’ve played, is there one in particular that really sticks out or one that was a favourite?”

Cevap: Bugünler için bunu söylemek zor, çünkü çok fazla konserde ve yerde çaldık. Genellikle bugünlerde benim için öne çıkan şey, daha önce hiç çalmadığımız bir yerde çalabilmek ya da uzun zamandır çalmadığımız bir yere geri dönüp, insanların bizi özlediğini hissetmek olur.

Answer: It’s hard to say these days – we have played so much. Usually what sticks out nowadays is to be able to play somewhere we haven’t been before, or to come back to a place we haven’t played for a long time and get the feeling that people have missed us.”


5. Bu soru Brave Murder Day Albümünüzden bir şarkıyla alakalı. Bu albümden ‘’Day’’ şarkınızın arkasındaki hikâye nedir? Eğer açıklamak istemiyorsan ya da bir sır olarak saklamak istiyorsan hiç sorun değil.

“This question is about a song in your album, Brave Murder Day. What’s the story behind the song “Day” from that album? If you would care to divulge or if you’d rather keep it a secret, no worries.”

Cevap: Tüm şarkı sözlerim oldukça soyut, onları bir hikâye olarak görmüyorum. Daha çok şimdiki zamanımızın ya da anılarımızın bölümleri gibi ya da hepsi aynı anda. ‘’Day’’ şarkısı da muhtemelen bu şekilde, istisnai bir durumu yok. Bu şarkıyı yazalı epey oldu, o anda yaşadığım duyguları tam olarak hatırlayamıyorum.

Answer: All of my lyrics are quite abstract. I don’t see them as stories. More like fragments of our present time, or memories, or everything at once. “Day” is probably no exception. It’s been a while since I wrote it, I can’t really remember the exact feelings I was going though at that very moment.”


6. Şarkı sözlerinin ardındaki ilhamın ana kaynağı ne olduğunu merak ediyorum. Beni melankolik hissettirmekten asla vazgeçmiyorlar ve aynı zamanda arkasındaki anlamla beni her zaman büyülüyorlar.

“What are the main themes of inspiration behind your lyrics? They never cease to makes me feel melancholic and fascinate me with the meaning behind them all at the same time.”

Cevap: Dediğim gibi, bunlar sadece kişisel düşünceler. Ben sözlerin melankolik olan müziği geliştirmesini istiyorum. Her şarkıyı hak ettiği sözler ile süslemek istiyorum.

Answer: As I said, they are merely personal reflections… I want them to enhance the music, which is quite melancholic. I want to dress every song with the words it deserves.”


Katatonia Röportajı

7. Seni müzik yapmaya ve sonrasında bu alanda kariyer yapmaya iten en önemli şey neydi?

“What was the main thing that drove you to make music and pursue a career in it?”

Cevap: Sanırım müziğe karşı erken yaşta beliren sevgimden geliyor. Müziğin, hayatın sizi içine attığı her türlü farklı durumlarda ve senaryolarda, mükemmel bir yoldaş olduğunu hep hissettim. Bakış açım hala bu. Bu yüzden en büyük ilgimin aynı zamanda işim olması açısından oldukça mutluyum.

Answer: I guess it comes from my love for music which was established at an early age. I always felt that music was the perfect companion in all kinds of different situations or scenarios that life threw at you. This is still my standpoint, so I am happy that I got to have my biggest interest as my profession as well.”


8. Türkiye’de büyük bir hayran kitleniz var. Sence bunun sebebi ne olabilir ve burada çaldığınız zamanlara dair güzel anıların var mı?

“You have a huge fan base in my country, Turkey. What do you think the reason for this is and do you have good memories from playing here?”

Cevap: Türkiye’de ki anılarımız hep çok güzel. Bizi başından beri en hoş karşılayan yerlerden biri sizsiniz, ülkende çalmayı seviyorum. Hayranlarımızın fazla olmasının sebebinin tam olarak ne olduğunu söyleyemem ama sanırım melankolik müziğimizle yakınlık kuruyorsunuz.

Answer: Always good memories from Turkey. You are one of the places that made us feel very welcome from the beginning. I love to play in your country. I can’t say what the exact reason is, but I guess our melancholic music resonates with you.”


9. Bazı hayranlar yeni albümün eski albümlere göre “daha yumuşak” olduğunu ve “brutal” vokal ve unsurların çok daha az olduğunu söylediler. Bu konu hakkında ne düşünüyorsun?

“Some fans said that the new album is “softer” than the old albums and there are much less “brutal” vocals and elements. What do you think about this?”

Cevap: Bilmiyorum. Yani biz oturup “Hadi yumuşak bir albüm yapalım.’’ ya da ‘’Hadi sert bir albüm yapalım.’’ demiyoruz. Yani bir albüm sadece olur, yazılırken kendi başına hayat bulur. Kendine ait bir hayatı olur. ‘’Brutal’’ vokallere gelirsek; onları yirmi yıldan fazladır kullanmıyoruz zaten. Bu yüzden bu çok da büyük bir süpriz olmamalıydı.

Answer: I don’t know… I (we) don’t sit down and say “let’s make a soft album” or “let’s make a hard album”. An album just happens, it gets a life of its own during the writing. As for “brutal” vocals, we haven’t used them for over 20 years, so shouldn’t have come as a surprise.”


10. Türk hayranlarına ve dinleyicilerine söylemek istediğin herhangi bir şey var mı?

“What do you want to say something to your Turkish fans and listeners?”

Cevap: Desteğiniz için tekrar teşekkür etmek istiyorum ve geri gelip daha fazla sahne almak için sabırsızlanıyorum!

Answer: I’d like to say thanks again for the support, and that I can’t wait to come back and play some more shows!”

Bize bu röportaj şansını sunduğunuz için çok teşekkür ederim. En sevdiğim grupsunuz, müziğiniz hayatımızı güzelleştiriyor. Her şey için teşekkür ederim, müzikle kalın!


Katatonia Röportajı”nın sonuna geldik. Umarız Katatonia Röportajı yazısını zevkle okuyup beğenmişsinizdir. Katatonia Röportajı gibi başka röportajlar için takipte kalın. Bizleri Instagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!


Müzik Otağ
Uçuk kaçık bir okur, yazar ve müzisyen.