MIRIAM: Robotlarla Aynı Dili Konuşun

MIRIAM: Robotlarla Aynı Dili Konuşun

Edinburgh‘da bir grup bilim insanı, insanlar ve robotların aynı dilde konuşmasını sağlayan yeni bir sistemin gelişmesine önderlik etti. Sisteme MIRIAM (Multimodal Intelligent inteRactIon for Autonomous Systems) denilmektedir. MIRIAM ile kullanıcılar robotların davranışlarını anlamak için soru sormasına olanak sağlayacak. MIRIAM ile robotlarla aynı dili konuşun!

Araştırma Heriot-Watt ve Edinburg Üniversitesi’nin bir araya gelmesine vesile oldu. MIRIAM doğal bir dil kullanıyor. Sistem kullanıcıların robotların yaptıkları hareketler ve davranışlar hakkında yazılı veya sözlü bilgi almasını sağlıyor. Sistem, robotların iletişim kurma şeklini geliştirerek ve onları kullanan insanların güvenini sağlayarak insanların robotları benimsemesine önayak olacak.

Total‘e Göre Robot, Çok Güvenli, Etkili ve Yeni Çalışma Modelleri Sunuyor

Total Shetland Gaz Fabrikası‘nda son hali görülecek olan sistem için şirket araştırmalara milyonlarca Sterlinlik bir yatırım anlaşmasını imzaladı. MIRIAM sistemini kullanan bir insan-robot ekibinin parçası olacak bir merkezi denetim robotu tarafından kontrol edilecek.

MIRIAM: Robotlarla Aynı Dili Konuşun

Heriot-Watt Üniversitesi bilgisayar bilimi profesörü Helen Hastie: “Sistem birazcık Amazon Alexa ile benzerlik gösterecek ve konuşmalarında sizin sesinizi kullanacak” diyor. Sözlerine ek olarak:

Robot belki bir engelden kaçınmak gibi tuhaf şeyler yapıyor olabilir. Ama yaptığını o an açıklayabilir olacak. Otonom robotlar çevreyi hissedebilir ve kendilerince bazı kararlar verebilir. Ancak neden bazı eylemleri yaptıklarını açıklaması söz konusun olduğunda onlarla insanlar arasında bir iletişim kopukluğu bulunmaktadır. Birçok platform ve araç içeren ortamdaki gibi tehlikeli ve zorlu ortamlarda özellikle uzaktan kontrol sıkıntısı yaşanmaktadır.

Profesör Hastie, insan ve makine arasındaki daha fazla güvenin daha fazla güvenlik anlamına geleceğini söylüyor: İnsanların robotlara güvenebilmesi için, onların nasıl çalıştığını şeffaf bir şekilde açıklanmasına ihtiyaçları var. Robotlar insanların güvenmiş oldukları partnerleri olarak benimsenmiş hale gelecek.

MIRIAM: Robotlarla Aynı Dili Konuşun

Birçok çalışmada kendi kararlarını veren ve kendi planlarını yapan robotlar yapmayı başardık. Ama biz onları yani robotları benimseyemezsek, tüm bunlar boşa gidecek.

MIRIAM, Heriot-Watt Üniversitesi tarafından entegre edilecek olan veri bilim şirketi Merkle Aquila ve yazılım firması olan Phusion‘dan oluşturulan bir işbirlikçi grup tarafından kullanılacak. Ayrıca bu sistem için İngiltere’deki Mühendislik ve Fizik Bilimleri Araştırma Konseyi (Dstl ve SeeByte Ltd.) kaynakta ve destekte bulunacağını bildirdi. MIRIAM‘ın ilk görevi ise OGRIP adı verilen paletli bir robot ile bir insan ekibi oluşturacak.

OGRIP V1.0 ile Tanışın

OGRIP, değişen şartlar ve gitgide zorlaşan ortamlarda enerji arama ve üretme operasyonuna yardım için tasarlanmıştır. Dünyanın her bir köşesinde ister çok soğuk yerlerde ya da en kurak iklimlerde bile çalışacak ve firmalara araştırmaları ve çalışmaları sırasında büyük katkılar sağlayacak.

Son olarak ise Profesör Hastie‘nin düşüncesine göre, gelecek uygulamalar ve gelişmeler sadece ve sadece insanın hayal gücü kadar sınırlı olduğunu düşünmekte ve vurgulamaktadır. Ayrıca, Covid-19 salgınından bu yana robotlara karşı tutumlarda değişiklik olduğunu, aynı zamanda bunun kötü bir durum olduğunu ama buna rağmen iyi bir robot yapmak için ise harika bir fırsat olduğunu da söyledi.

MIRIAM: Robotlarla Aynı Dili Konuşun” başlıklı yazımızın sonuna geldik. Bizleri Instagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!