Mikro-Robot Çipler Nedir?
Mikro-robot çipler, hücre boyutu küçüklüğünde olan ve deri içine ya da kana enjekte edilebilen robotik devreler grubudur.

Çipler Sağlık Sektöründe Nerede?
Çiplerin sağlık alanında aktif bir şekilde çocuk sahibi olmaya çalışan insanların yardımı için kullanıldığını söyleyebiliriz. Mikroçip uygulamasının günümüzde en başarılı örneği erkek kaynaklı kısırlık tedavisidir. Mikroçip yöntemi sayesinde DNA hasarlı spermler, immotil spermler ve morfolojik olarak düzgün olmayan spermler elenerek daha kaliteli spermler seçilebiliyor. Bu sayede sağlıklı gebelikler elde edebilme şansı artıyor.

Çip Teknolojisinde Bir Deha: Prof. Dr. Metin Sitti
Uzmanlık alanı nanoteknoloji ve doku mühendisi olan Metin Sitti, Boğaziçi elektrik-elektronik mühendisliği ve fizik bölümü çift anadalı yaparak mezun oldu. Aldığı bu eğitimler sayesinde kendisini tıp alanında çığır açıcı bir şekilde geliştirmek istedi. Ülkemizde TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nde CAD/CAM Robotik Bölümü’nde araştırmacı olarak çalıştı. Kendisi şuan Almanya’daki Max Planck Topluluğu’nun Akıllı Sistemler Enstitüsü’nde direktör olarak çalışmaktadır.
Prof. Sitti, çalışma hayatında akıllı robot sistemleri, robotik otomasyon sistemleri üzerine makaleler yazdı. Yazdığı makaleler tıp alanında yepyeni buluşlara temel hazırladı. Kendisinin de direktörlüğünü yaptığı araştırma merkezinde çip teknolojisiyle hastalık teşhis ve tedavi gibi konularda tıp dünyası için ciddi ilerlemeler kaydetti. Araştırma kuruluşunda, mikro-robot ve çiplerin insan kullanımı öncesi olan hayvan deneyleri başarıyla yapılmaktadır.

Mikro-Robotlar’ın Faydaları
Robotların uygulayacağı tedaviyi günümüz sistemlerinden ayıran özelliği direkt sorunlu alana müdahale edebilmesi. Hastalık için aşı uygulanması veya ilaç yöntemleri günümüz teknolojisi için zaman kaybı olarak görülmektedir. Bu sistemde mikro-robotların amacı hasta hücrelere ulaşıp tedaviyi mümkün olan en başarılı şekilde gerçekleştirmek.
Sinir sistemi hastalıkları beyin, omurilik ve beyincik bölgesindeki sorunlar yüzünden ortaya çıkar. Felç, epilepsi, parkinson, çocuk felci gibi hastalıkların temel sebebi beyindeki sinirlerin zarar görmesidir. Bu tip hastalıkların tedavisi için de metrenin milyonda biri küçüklüğündeki çiplerin beyne yerleştirilmesiyle günümüzde tedavisi imkansız gibi görünen pek çok hastalığa çözüm olacağı öngörülmektedir.

Erken Teşhis ve Takip
Bazı hastalık süreçlerinde vücudu dışarıdan takip etmenin yeterli olmadığı durumlarda bu çiplerin konulması çok daha anlamlı ve önemli olacaktır. Kanser, başladığı anda fark edilip erken tedavi uygulanmaya başlanması gereken bir hastalıktır. Çiplerin kansere erken teşhis için kullanılması, çağımızın en çok can alan hastalığından korunmak için bir yöntem olacaktır.
Korona Virüs (Covid-19) döneminde birçok devletin de aldığı karara göre hastalık belirtileri olan kişiler, bu durumlarını sağlık kurumlarına bildirmek zorundadır. Bu çipler vücuttaki ısı değişikliği, nefes alma ve nabız değişikliği gibi problemleri algılayacak ve tüm bilgileri kaydedilecektir. Bu çipler sayesinde ileride de karşılaşabileceğimiz salgınlarda virüsün yayılımını kontrol altına alabilmek çok daha kolay ve sistemli olacaktır.

Peki Bu Çipler Etik Mi?
Covid-19 aşısının kullanılmaya uygun olacağı zaman bazı insanlar aşıyı olmak istemediğini belirtiyor. Çünkü aşılara bizleri kontrol edecek mikroçipler yerleştirileceği düşünülmekte. Bu teori mümkün mü?
Nanoteknoloji alanında önemli başarılar kateden Prof. Metin Sitti’ ye göre bunun olabilmesi hukuksal olarak mümkün değil. Yasal olarak hasta, tedavi sürecinde vücuduna verilecek her şeyi bilme hakkına sahiptir. Şu anki çiplerin boyutu ise iğneye sığamayacak kadar büyüktür. Ancak çiplerin daha küçük boyutlarda yapılmasıyla bunun teorik olarak mümkün olabileceği varsayılabilir.
Ne Zaman Kullanacağız?
Uzman tahminlerine göre çalışmaların bitmesi ve test edilip onaylanması normal teknolojilere göre biraz daha zaman alacak. Tahmini olarak, 5-10 yıl içerisinde tüm denemeler bitecek ve klinikte kullanılmaya başlanacak.
Diğer içeriklerimize göz atmak için buraya tıklayın. Ayrıca, bizi Instagram ve Twitter üzerinden takip etmeyi unutmayın!
Bir cevap bırak