Edebiyat dünyasında bazı eserler popülerlik bakımından diğerlerinden üstte kalır. Bu durum eserin kalitesini ölçmek için doğru bir tercih olarak görülebilir. Yani bir eser ne kadar kendinden söz ettiriyorsa o kadar iyi olduğu ve okuyucuların kendinden bir parça bulduğu anlamına gelebilir. Bu görüşün aksine popülerliğin kalite ölçüsü olarak görülmemesi gerektiğini savunanlardanım sanırım. Bu yazımda, bu görüşüme rağmen kendi alanında belirli bir popülerliğe erişmiş bir eserden bahsedeceğim. Küçük Şeyler popülerliğini kalitesinden almasa da derinliğiyle içinde kaybolacağınız bir eser. Roman, Mel Tregonning intihar notunu mu yazdı? Keyifli okumalar.

Popülerlik ve Kalite Safsatası
Mel Tregonning, psikolojik sıkıntılarla boğuşan biri olarak bir yandan da resimli romanını tamamlamaya çalışıyordu. Çizimlerin son aşamasına gelindiğinde yenik düşmüş olacak ki intihar etti. Küçük Şeyler, usta resimli roman çizeri Shaun Tan tarafından tamamlandı. Başta bahsettiğim popülerlik bu aşamada tatsız bir şekilde devreye girecekti. Mel’in ölümü romanının trajik bir pazarlaması olacaktı. Tatsız bu olaydan bahsetme sebebim başta popülerlik ve kalite üzerine var olan görüşlerin bu roman üzerinde çatışıyor olması. Mel’in ölümü, Küçük Şeyler’in içeriği hakkında bir detay vermiyordu dolayısıyla popülerliği kalitesinden kaynaklı değildi. Buna rağmen Küçük Şeyler popülerliğinin hakkını verecek bir derinliğe de sahip olarak beni şaşırttı.
Derin demek anlatım açısında detaylandırılması gereken bir kelime olabilir. Ben yalnızca bir kaç çizim bırakıp bu detaylandırmayı yazarın sağlamasına izin vereceğim


Bir İntihar Notu
Resimli romanlar edebiyatta çok fazla yer kaplayan eserler olmamasına rağmen okuyucuya tattırdığı hikaye deneyimiyle kendi alıcısını yaratmış bir alan. Küçük Şeyler ile Mel Tregonning bunu bir çocuğun yaşadığı bunalım üzerinden anlatıyor. Çizimlerinde kendinizi kaybettikçe yazarın yaşadığı bunalımları da hissedebiliyorsunuz. Bu anlamda iddialı bir laf gibi görünecek olsa da bence Küçük Şeyler, Mel Tregonning için bir intihar notu niteliğinde. Yaşadığı bunalımları, bunlarla baş etmeye çalışmasını, hatta son kısımlarındaki iyileşme sürecinde -kitaptaki çocuk için iyileşme süreci- kendisiyle konuştuğu hissini yakalamak beni yalnızca resimlere baktığım dakikalara, saatlere sürükledi.

Okumanız, daha doğrusu incelemeniz için tavsiye edilecek bir resimli roman olan Küçük Şeyler, başında belki saatler harcamanıza rağmen yine de sizi kendi dünyasında tutacak bir eser. Hepimizin yaşadığı mutsuzluk yüklü anlarda güzel bir motivasyon ve destek kaynağı olabilir. Mel Tregonning‘i saygıyla anarken eseri tamamladığı için de Shaun Tan‘a müteşekkir olmamak elde değil.
‘Mel Tregonning ve İntihar Notu – Küçük Şeyler‘ yazımızın sonuna geldik. Bizleri Instagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!
Bir cevap bırak