Koronavirüs Pandemisi Ağ Kullanımını Nasıl Etkiliyor?

Dünya genelinde yayılım gösteren koronavirüs pandemisi nedeniyle insanlar evlerine kapanmış durumda. Dünyada ve ülkemizde bu durum internet kullanımını büyük ölçüde arttırdı. Ayrıca koronavirüs pandemisi, iş sektörü ve eğitim alanına olan etkisi yüzünden binlerce kişi evde iş hayatına ve uzaktan eğitime geçti. Video konferans yoluyla gerçekleşen toplantıları, uzaktan eğitim sistemini, sosyal medya, film ve dizi platformlarının da artan internet kullanımına etkisi büyük. GSM ve iletişim firmaları tarafından verilen rakamlara göre internet kullanımı %40-50 oranında arttı. Ayrıca, pandemiden önce insanların günlük internet kullanımı 4 saat civarındaydı fakat şu an 8 saatlik bir kullanımla karşı karşıyayız.

Koronavirüs Pandemisi

Sosyal Medyada İnternet Kullanımı Ne Durumda ?

İnternet kullanımının artışına bağlı olarak sevilen sosyal medya uygulamaları; İnstagram, Twitter, Facebook, Snapchat ve Pinterest’de yoğunluk fazlasıyla yoğunluk yaşanıyor. Hatta yoğunluktan dolayı geçtiğimiz günlerde Snapchat uygulaması çöktü. Snapchat yetkilileri Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Snapchat sunucularındaki yoğunluğun uygulamanın çökmesine neden olduğunu bildirdi. İnternet kullanımının yoğun olduğu bu dönemde sadece koronavirüsle ilgili aramalarda 10 milyardan fazla sonuç, sosyal medyada 3 milyardan fazla paylaşım oldu. En popüler mesajlaşma platformu WhatsApp’ta harcanan süre ise internet kullanımına bağlı olarak %40 artış gösterdi.

Koronavirüs Pandemisi

Dizi & Film Platformlarına Yoğun Talep!

Bir çok dizi ve film platformu olmasına rağmen, dünyada ve ülkemizde en fazla tercih edilen platform netflix’e bu dönem de talep büyük! Netflix’in baş içerik sorumlusu Ted Sarandos, platformun izleyici sayısında artış olduğu hakkında bir açıklama yaparak soruları yanıtladı. Yüksek internet kullanımından dolayı altyapıları zorlayan Netflix yayın hızında yavaşlamaya gitti. Netflix CEO’su Reed Hastings’in yaptığı açıklamya göre Avrupa’daki yayın hızı %25 yavaşlatıldı.

Koronavirüs Pandemisi

Peki Ya İnternet Kullanıcıları Ödedikleri Ücretin Karşılığını Alabiliyor mu?

Özellikle geçirdiğimiz bu zor günlerde internet önemli bir ihtiyaç haline gelmiştir. Peki ekmek, su ve hava gibi bir ihtiyaç haline gelen internetin ödenen ücret ve karşılığında alınan hizmet yeterli mi ? Bu sorunun cevabını alabilmek için çeşitli ülkelerin internet fiyatlarını ve internet hızlarını incelemekte yarar var. Çünkü internet ülkeden ülkeye hem gelişme oranında hem de fiyat oranında değişiklik gösteriyor. Son açıklanan verilere göre 100 Mbps pakete en fazla ücreti ödeyen ülke 78,96 euro ile Güney Afrika. Türkiye ise aynı pakete 27,23 euro ödüyor. Öte yandan aynı pakete en az ücret ödeyen ülke ise 5,60 euro ile Ukrayna.

Bizleri Instagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip etmeyi unutmayın.


Oğulcan SARI
Siyaset Bilimi & Uluslararası İlişkiler Uzmanı / Siyaset, Ekonomi, Uluslararası İlişkiler ve Fotoğraf’a ilgili / İnstagram: @benogulcansari / mail: [email protected] / Bir Parça Tuhaftık