Korkutan Güç: Yapay Zeka

Daha önceki yazımızda yapay zeka nedir, kısaca hangi alanlara ayrıldığını ve artık kendi kendine öğrenen, kendi kendini üreten AutoML’den ( Otomatik Makine Öğrenimi ) bahsetmiştik. Yazıya göz atmak için buradaki linki kullanabilirsiniz.

Şimdi ise bazı yapay zeka örnekleri ile gelecekte bizi neler bekliyor bunu ele alacağız.

Gelecekteki Yapay Zekâ

Son yüzyılın en ateşli tartışması olan yapay zeka, insanları kutuplaştırmaya başladı bile. Yapay zeka dünyayı ele geçirerek insanlığa hükmedecek mi, yoksa insanlığın gelişmesine katkı sunarak daha iyi bir yaşam mı sağlayacak ? Tartışmaların ardı arkası kesilmiyor. Bunun bir nedeni de, daha önce bilim kurgu olarak nitelendirdiğimiz şeylerin artık ev ve iş yerlerinde görülmeye başlamasıdır.

Yapay zeka teknolojisinin gelişimiyle ilgili en belirgin kanıtlar akıllı araba ve drone üreticilerinin ürünlerinde görülebiliyor. Bir kaç sene önce tamamen otomatik bir yapay zeka aracı kullanmak hayaldi. Şimdi Tesla gibi şirketlerin araç filosunun yarısı bu tam otomatik yapay zeka araçlarından oluşuyor.

Tartışmaların iki ayrı odak noktası var. Yapay zekanın felaket senaryosunu savunanlar ve mutlu son senaryosunu savunanlar.

Yapay Zekâ Felaket Senaryosu

Teknolojinin ilerlemesi ve yapay zekanın hayatımızı daha entegre hale getirmesiyle işsizlik artabilir. Buna bağlı olarak daha öncekilerden çok farklı olarak ekonomik krizler ve kaynak yetersizliği baş gösterebilir. Aslında günümüzde yapay zekaya bağlı ekonomik krizin etkileri yavaş yavaş görülmeye başlandı. Çoğu meslek yok olma aşamasında. İlerleyen zamanlarda iş alanları giderek yok olmaya devam edecek gibi duruyor.

Herkesin eşit şekilde yararlanabildiği bir teknoloji ne geçmişte oldu, ne şimdi oluyor, ne de gelecekte olacak. Yapay zeka da insanın değer kaybetmesine sebep olacak.

Yapay zekalı makineler yada robotlar tarafından üretilen yapay zekalı silahlar, insansız hava araçları, arabalar ve birçok teknoloji aleti insanları giderek tembelleştiriyor. Dünyada birçok bilim adamı ve mühendis, devletlere yapay zeka destekli silah üretmemeleri konusunda uyarılarda bulunuyor. Ancak bu ne kadar inandırıcı bunu size bırakıyorum.

Google vb. teknoloji şirketleri, insansız hava araçları, uçaklar ve bazı yapay zeka destekli silahlar gibi alanları yapay zeka yazılımlarıyla destekliyorlar. Hedefini kendi belirleyen ve dünyanın herhangi bir yerinde onu yakalayıp infaz eden robotlar çok uzakta durmuyor.

Bir ülkenin ürettiği yapay zekalı silahların, başka bir ülke sınırları içerisinde masum insanları öldürdüğünü bir düşünelim. Örneğin Çin yapay zeka silahları Amerika’da bir şehirde rastgele insanları öldürmeye başlamış olsun. Ya da bir terörist grubun bunu yaptığını da düşünebiliriz. Önüne geçilemez bir 3. Dünya Savaşı başlamış olmaz mı ?

Tüm bunların yanı sıra bu yapay zeka, hangi ellerde ne tarafa doğru gelişecek. Öyle bir durum ki eğer kötü ellerde gelişirse dünyanın sonu hiç uzak değil.

Yapay Zekâ Mutlu Son Senaryosu

Doğuştan veya sonradan herhangi bir uzvunu kaybetmiş olan insanların hayatları, yapay zekaya sahip mekanik uzuvlarla kolaylaşabilir. Hastalıklarda erken teşhis koyarak insanların hayatlarını kurtarabilirler. İklim değişikliklerinin etkilerini minimum düzeye indirecek yeni akıllı teknolojiler tasarlanabilir. Üretim teknolojileri daha zararsız hale gelebilir. Uzaydan bile daha az bilgi sahibi olduğumuz okyanusun dibindeki araştırmalarda yapay zeka görevlendirilebilir.

Partilerin seçim çalışmaları, yargı, hukuk, anket analizleri, insanların beklenti anketleri, eğitimin gelişmesi, haberleşme teknolojisi gelişimi gibi birçok alanda bu teknolojiden yararlanılabilir.

İnsan gücünün yetmediği ağırlıkları kaldırmak için özel ek yapay uzuvlar geliştirilebilir. Bunlar kendi başına bir zekaya sahip kalabileceği gibi sadece hareket kabiliyeti için insan yönetiminde bir teknoloji de olabilir. Nükleer felaketler, depremler, yangınlar, büyük afetler gibi olaylarda insan hayatını kurtarmak için görev alabilirler.

Bazı Yapay Zeka Örnekleri

Mesela tüm Tesla araçlarının birbirine bağlı olduğunu biliyor muydunuz? Arabanızın öğrendiği her şey Tesla’nın diğer otomobilleri ile paylaşılır. Arabanızla yolunuzda giderken sol tarafınızda karşınıza çıkan ani bir virajı yapay zekalı otomobiliniz kaydeder. Tüm Tesla otomobilleri güncellendikten sonra bu dönüşün nasıl manevra edilebileceğini, lokasyonunu, tehlikeli durumlarını bilebilir. Bütün bağlı Tesla otomobilleri aynı yerde aynı manevra için bilinçlenir. Oradan hiç geçmeseler bile yapay zeka artık bunu biliyor.

Bir tahminde bulunsam; çoğunuz bu yazıyı okurken akıllı telefonunuzu kullanıyorsunuz. Hatta ben de bu yazıyı akıllı telefonumdan yazıyorum. Eğer bir akıllı telefon sahibiyseniz farkında olsanız da olmasanız da onunla etkileşime giriyorsunuz. Akıllı bir asistan kullanırken ; mesela Google Asistan, Alexa, Siri, Bixby bu asistanların yapay zekaya dayandığını az çok bilirsiniz. Ancak resim çekerken yapay zekanın bu özelliğin arkasında olduğunu pek düşünmeyiz.

Amazon ve Walmart gibi şirketler büyük ölçüde drone teslimat programlarına yatırım yapıyor. Bu beklediğimizden çok daha erken bir zamanda dünyada yaygın olarak kullanılmaya başlanacak. Akıllı dronelar Askeri güçler tarafından da birçok alanda kullanılıyor.

İnsanların bir kısmı yapay zekayı gelecek için büyük bir tehdit olarak görüp gelişmelerden endişe duyuyorken, bir kısmı ise yapay zekanın insan hayatı için gerekli ve düşünüldüğü kadar tehlikeli olmadığını savunuyor.

Hepsi bir kenara yapay zekanın gelişimi ve geleceği gerçekten kontrol edilemez büyük bir güç. Bilim adamları, mühendisler, hükumetler ve tüm insanlık bu işin bir köşesinde yer alıyorlar. Eğer doğru bir gelişim yönü üzerine çalışılırsa gerçekten yararlı olabilir. Ancak aksini düşünmek bile insanın tüylerini diken diken etmeye yetiyor.

Bir sonraki yazımızda son dönemlerin en iyi yapay zeka örneklerini incelemeye alacağız. Takipte kalmanızı öneririm.

Twitter ve Instagram hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın.


Osman Seyrek
Önce çevreni güzelleştir sonra dünyayı. Düşünen, araştıran, endişelenen ve bunları dile getiren 1992 doğumlu sıradan bir insanım.