Kadın Olmanın Zor Olduğu Ülkeler

Kadın Olmanın Zor Olduğu Ülkeler

Günümüzde bazı coğrafyalarda, kadın erkek eşitliğinden söz etmek güç bir durum. Kadının sadece “çocuk yap evinde otur” gibi dar kalıplara sığdırıldığı ne yazık ki birçok ülke var. Bu yazımızda sizlere kadın erkek eşitliğinden, kadınlara uygulanan haksızlıklardan, kadınlar için yaşanabilecek ülkelerden ve yaşanılamayacak ülkelerden, Mustafa Kemal Atatürk’ün kadınlar için getirdiği yenilikçi haklardan bahsedeceğiz. Kadın olmanın zor olduğu ülkeler yazımıza geçelim dostlar.

Kadın Olmanın Zor Olduğu Ülkeler

Kadın Olmanın Zor Olduğu Ülkeler – Kadınların Karşılaştığı Zorluklar

Yakın zamanda gerçekleşen olaylara baktığımızda, halkın bile bu denli kadınlara yaklaşımının yanlış olduğu Arabistan’da gerçekleşmiş Vogue tarafından çekilmiş olan kadın çekimlerinin, müstehcen olduğu gerekçe gösterilerek halk tarafından linç kampanyası yürütülüyor. 21. Yüzyıla gelmişiz, teknolojinin ilerlediği, her ay yeni bir ürünün çıktığı, uzay madenciliğine geçildiği bir yüzyılda, peki kadınlara bu kadar saçma bir zihniyetin ortadan kalkamamasının sebebi nedir?

Gelin biraz da Arabistan’da kadınların karşılaştığı zorlukları ele alalım.

1- Ülkede çalışan kadınlara istihdam sağlanmaması. Yani kadınların %5’lik kısmı işgücünü oluşturuyor. Erkek bulunmayan yerlerde çalıştırılması sayesinde bu %5’lik bir dilime ulaşmışlar. Dünyada kadın işgücünde son sırada yer alıyorlar.

2- Devlet yetkilileri tarafından oluşturulan din polisleri, kadınların şeriata uygun giyinip giyinmediklerini denetliyor.

3- Kadınların, yanında bir erkek akrabası bulunmadığı halde, bir taksiye binmesi ahlaksızlık olarak nitelendiriyor.

Dünyada kadın olmak bir hayli zorken Arabistan’da kadın olmak daha da zor.

Peki ya sadece kadına yönelik kabul etmeyeceğimiz bu kısıtlamalar, zorluklar sadece Arabistan’da mı var. Maalesef bu durum sadece Arabistan da değil Yemen gibi ülkelerde bebeğin cinsiyetine göre kürtaja gidiliyor. Yani cinsiyeti yeni belli olan ve cinsiyeti kız olan bebekler, kabul edilmeyecek, yüreğimizi burkar bir şekilde acımasızca aldırılıyor.

Kadın Olmanın Zor Olduğu Ülkeler

Kadın Olmanın Zor Olduğu Ülkeler – Kadınlar için Yaşanabilecek Ülkeler

Georgetown Kadın, Barış ve Güvenlik Enstitüsü ve Oslo Barış Araştırmaları Enstitüsü’yle iş birliği yapan National Geographic, 2019 yılında kadınlar için en yaşanabilir ülkeleri ve en yaşanılmaz kadının zorluklarla karşılaştığı ülkeleri açıklamıştı; Türkiye 114. Sırada yer alıyor.

Kadın Olmanın Zor Olduğu Ülkeler – Kadınlar İçin Yaşanabilir 10 Ülke

Gelin ilk başta kadınlar için yaşanabilir 10 ülkeye bakalım;

Kadın olmak için en iyi ülke Norveç seçilirken sırasıyla, İsviçre, Finlandiya, Danimarka, İzlanda, Avusturya, Birleşik Krallık, Lüksemburg, İsveç ve Hollanda ilk 10 sırayı aldı.

Kadın Olmanın Zor Olduğu Ülkeler – Kadınlar İçin Zor Yaşanılıcak 10 Ülke

Kadın olmanın zor olduğu en alt sıradaki ülkelerde başı Yemen, ardından sırasıyla Libya, Mali, Orta Afrika Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Irak, Güney Sudan, Pakistan, Suriye ve Afganistan son 10 sırayı aldı.

Ne yazık ki asırlardır cahiliyet döneminde kız çocuklarının diri diri toprağa gömülmesinden tutun da son yaşadığımız tüm Türkiye’yi de derinden etkileyen, yüreğimizi burkan Pınar Gültekin’in vahşice öldürülmesine kadar dünyanın her yerinde kadına olan şiddet katletmeler son bulmadı. Artık bu olayların yaşanmaması için dünya ayaklansa da kimi insanlar hiç uğruna kadınlara şiddet uygulamaya devam ediyor.

Ülkemizde Kadınlar İçin Yapılmış olan Yenilikler;

Kadın Olmanın Zor Olduğu Ülkeler

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet’in ilanıyla beraber kadınlara karşı olan düşünceleri bakış açılarını yıkmış ve yeni bakış açıları kazandırmıştır.

Kadınları asla küçümsemedi, gerek kurtuluş savaşında kadınların verdiği mücadeleyi taktir etmesi ile gerek kadınların sosyal, ekonomik, siyasal konumunda daha etkin planlar hazırlayarak Cumhuriyet’in ilanı ile birlikte pek çok ilke imza attı.

Ve burada araya Mustafa Kemal Atatürk’ün kadınlar için söylediği bir sözü eklemek istedim.

“Türk kadını sen omuzalar üstünde göklere yükselmeye layıksın.”

Gazi Mustafa Kemal Atatürk
Kadın Olmanın Zor Olduğu Ülkeler

17 Şubat 1926’da Türk Medeni Kanunu”nun kabulü ile birlikte ileri düzeyde medeni haklar tanındı. Bu haklar sayesinde;

1- Evlenecek olan kadın asla zorla evlendirilmeyecek, evlenmeye ait rızasını bizzat memura söyleyecek.

2- Tek kadınla evlenme ilkesi geldi ve evlenebilmek için yaş sınırı koyuldu.

3- Kadın ve erkek aynı oranda miras hakkına sahip oldu.

4- Kadın mahkemede tanıklık edebilir.

5- Kadına seçme ve seçilme hakkı tanındı.

Kanunlarımız uzarda uzar. Biz bu kadar örnekle yazımızın yavaştan sonuna doğru geliyoruz. Bu yazımızda kadınların artık şiddete maruz kalmamasını diliyoruz. Ve kadına karşı yapılan her türlü şiddeti kınıyoruz.

Kaynakça;

https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=4721&MevzuatTur=1&MevzuatTertip=5

Bizleri Instagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!


Fatih Alan
Çocuk Gelişim, Kişisel Gelişim, Okul Öncesi, Özel Eğitim, Dünya ve Çevre üzerine yazılarımı sizlerle paylaşıyorum.