İnternet çok geniş bir kitleye hitap ediyor ve sınırlar ortadan kalktıkça sonsuza ulaşıyor. İnternetin görünen yüzünün ardında Deep Web bulunuyor. Çeşitli illegal aktivitelerin kolayca hayatını sürdürebildiği olaylarla adını duyuran Deep Web nedir?

Deep Web aslında internetin görünmeyen yüzü olarak uzun yıllardır varlığını sürdürüyor. Görülemeyen alanın ne kadar büyük olduğu ise rakamlarla ölçülemiyor. Deep Web yani Derin İnternet’in adı tam olarak buradan geliyor. Deep Web herkesin bulamayacağı içerikleri yayınlamasıyla biliniyor. Deep Web, arama motorlarına görünmeyen siteleri veya verileri tanımlıyor. Yani klasik internet kullanıcıları internetin sadece bir kısmını kullanabiliyor. Google, Yandex gibi arama motorlarında görülmeyen internetin gizemli kısımlarına ise “Deep Web” ismi veriliyor.
Deep Web’in içinde bulunan ‘katmanlar’ ile illegallik seviyesi belirtilen diğer bir alana ise ”Dark Web” adı veriliyor. Adından da anlaşıldığı üzere internetin karanlık yani kötü tarafı olarak tanımlayabiliriz.
Peki ”Dark Web” içerisinde ne gibi illegal içerikler var?
Bu içeriklerin arasında uyuşturucu, silah ve cephane satışı, vahşet görüntüleri, cinsel içerikli görüntüler, çalıntı kredi kartı bilgileri, çocuk pornoları, cinayet görüntüleri, ele geçirilmiş tanınmış kişi veya özel kişilerin görüntüleri veya bilgileri, tecavüz ve cinayet yayınları gibi yasal ve etik olmayan yayınlar yer alıyor.
Dark Net’in yanı sıra Brightnet kavramı da Deep Web’in içerisinde yer alıyor. Bu kavrama ait siteler şiddet içerikli siteler olmaktan uzak.

Deep Web’e nasıl girilebiliyor ?
Deep Web’ özel tarayıcılar sayesinde giriliyor. Tor Browser bu tarayıcıların en bilineni. Bu bedava anonim yazılım sayesinde Tor ağına bağlanmak ve .onion uzantılı linklerin açılması mümkün kılınabiliyor. Bu yazılım kullanıcının IP’sini efektif bir şekilde maskeliyor ve takibini imkansız kılarak, tam bir anonimlik garantisi veriyor. Bu yönlendiricinin aktif destekçileri arasında Amerikan National Science Foundation ve ABD Dışişleri Bakanlığı bulunuyor. Çünkü Tor’un kuruluş amacı bir dijital çağ enigma makinesi şeklinde ABD’nin internet üzerindeki istihbaratını korumaktı.
Tor Browser adlı tarayıcı gizlilik ve güvenlik garantisi verse bile, İnterpol ve FBI tarafından zaman zaman burada faaliyet yürüten illegal işler çeviren kişilerin yakalandığını görmek mümkün. Zaman zaman polisin bu kişileri yakalamak için illegal etkinliklere birer suçlu gibi yaklaşıp içlerine karışarak faaliyet yürüttüğü biliniyor. Deep Web’de konuştuğunuz 3 kişiden 1’inin FBI’da görevli bir polis olma ihtimali yüksek.
*Tor Browser isimli tarayıcının kullanımı diğer ülkelerde legal olsa bile bizim ülkemizde 2016 yılının sonlarına doğru yasaklanmıştır, yazının başında bulunan altı çizili Tor Browser yazısına tıkladığınızda resmi sitenin açılmadığını göreceksiniz. Tor Browser Deep Web’e giriş haricinde aynı zamanda bir VPN görevi gördüğü için diğer yasaklanan VPN uygulamaları ile aynı nedenden yasaklanmış olabilir.*

İnsanlar böyle bir yere neden girmek ister?
Çoğu kişinin buraya girmesinin ya da girmeye çalışmasının altında yatan neden meraktır. Bunca zamandır kullandığı internetin başka bir yüzünün olduğunu ve bundan nasıl haberinin olmadığını buraya girerek o merakını gidermek istemesine dayanmaktadır. Burada gezinirken merak doğrultusunda yapılan bir indirme sizi diğer illegal kişilerden farksız kılacağı için yapılan bir hatanın sonucu çok ağır olabilmektedir. Polisle karşı karşıya geldiğinizde ilk söyleyeceğiniz ”suç olduğunu bilmiyordum ve merak ettiğim için girdim” peki gerçekten suçlu olan kişi neler söyleyecektir düşündünüz mü ? Yine aynısını… Burada suçsuz olduğunuzu kanıtlayamayacağınız bir faaliyetin içinde kendinizi bulma ihtimaliniz yüksek bu nedenle girilmesi kesinlikle ve kesinlikle önerilmemektedir. (Zaten Tor’un bireysel olarak yasaklanmasının ardından buraya girişin yasak olduğu Türkiye için kesinleşmiştir)


Deep Web’in en ünlü sitelerinden birisi olan ve kapatılan ”Silk Road”
“Silk Road (İpek Yolu) internette bugüne kadar görülen en büyük ve en karmaşık illegal pazar yeri olarak ortaya çıktı, uyuşturucu gibi yasa dışı ürün ve hizmetlerin sitenin kullanıcıları arasında alınıp satıldığı bir karaborsa haline geldi. Kullanıldığı süre içinde binlerce kaçakçı tarafından yüzlerce kilogramlık uyuşturucunun dağıtımı için kullanıldı…”
“Dread Pirate Roberts” takma adıyla 2011 yılında The Silk Road yani İpek Yolu’nu kurmak ve başta uyuşturucu kaçakçılığı olmak üzere yedi farklı suçtan yargılanan Ross Ulbricht dün Manhattan’da görülen davada suçlu bulundu. Sitenin kurucusu Ulbricht alınan karar ile ömür boyu hapis cezasıyla yüzleşti.
Ocak 2011’de açıldığı belirtilen İpek Yolu ise Derin Web’in “karanlık” yüzünü temsil eden oluşumların belki en çok bilineni.İpek Yolu’nun kuruluşundan FBI’ın Ulbricht’i tutuklayıp, ağı kapattığı tarihe kadar geçen süre içinde platform üzerinden yaklaşık 1,2 milyar dolar tutarında satış gerçekleştiği belirtiliyor. Dün görülen davada Ulbricht’in bu yolla 18 milyon dolar değerinde Bitcoin kazancı sağlığı belirtiliyordu.
Dava ve Ulbricht’in cezalandırılması, dijital suçlar tarihine geçecek bir gelişme. Ancak İpek Yolu dışında belki İpek Yolu’ndan daha büyük, bilindik illegal pazar yerlerinin hala çalışır durumda olması, hikayenin başka biçimlerde, evrilerek ve daha karmaşık hale gelerek devam edeceğini gösteriyor.


(Bitcoin’in fazla bilinmediği bu yıllarda illegal para transferi yapan kişiler tarafından bilinmesinin nedeni parayı alan ve gönderen hesabın polis tarafından takip edilemiyor olmasıdır.)
”Ortam sanal olsada işlenen suç gerçektir”
— Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı
Haberlerin kaynaklarını koyabilir misiniz?