Bilindiği üzere Google Chrome, dünyada en çok kullanılan internet tarayıcısı. Ünlü arama motoru şirketi Google‘ın kararlı sürümünü Eylül 2008’de piyasaya sürdüğü Chrome tarayıcısı, Şubat 2010’dan bu yana bağımsız eklenti geliştiricilerinin Chrome Web Mağazası üzerinden paylaştığı eklentileri destekliyor.
Chrome Web Mağazası’nda yayınlanan eklentilerin bazıları reklam tuzağı ve kötü amaçlı olsa da birçoğu işinizi kolaylaştıracak eklentiler. Bu makalemizde, Chrome kullanıcılarının kullanmak isteyeceği 18 eklentiyi derledik.

Başlamadan önce, bu eklentileri Opera tarayıcısı üzerinden de kullanabileceğinizi belirtelim. Bunun için Chrome eklentilerini Opera‘ya entegre eden ekstra bir eklenti kurmanız gerekecek.
1. Adblock Plus – Reklam Engelleyici Eklenti

İnternette sörf yaparken önünüze çıkan can sıkıcı reklamlardan sıkıldıysanız bu eklenti tam size göre. Adblock Plus eklentisi sayesinde YouTube videolarındaki reklamlar dahil birçok web sitesinde bulunan Google reklamlarını engelleyebilirsiniz. Aynı zamanda belirlediğiniz sitelerde reklamların gösterilmesini sağlayabilirsiniz. Bunun için eklentinin üzerine tıklayıp eklentiyi o site için devre dışı bırakın. Sizden ricamız birparcatuhaftik.com sitemizde reklam engelleyicinizi devre dışı bırakmanız. 🙂
Adblock Plus eklentisini tarayıcınıza eklemek için tıklayın.
2. Dark Reader – Web Siteleri için Koyu Tema Eklentisi

Karanlık tema, özellikle geceleri beyaz ışığın gözü yormaması için kullanılan büyük bir nimet fakat halen daha birçok sitede bu özellik mevcut değil ve bu büyük bir eksiklik. Dark Reader eklentisi karanlık tema özelliği bulunmayan siteler de dahil tüm sitelerde karanlık temayı kullanabilmenize olanak sağlıyor.
Dark Reader eklentisini tarayıcınıza eklemek için tıklayın.
3. HTTPS Everywhere – Güvenli Bağlantı Eklentisi

İnternette sıklıkla e-alışveriş yapan ve/veya kişisel bilgilerini titizlikle koruyan biriyseniz bu eklenti sizi kötü amaçlı sitelerden bir nebze de olsa koruyacaktır. Bu eklentinin amacı, HTTP (sertifikasız) yönlendirme sağlayan internet sitelerinin HTTPS (sertifikalı) yönlendirme yapmasını sağlamak ve kişisel bilgilerinizi isteyen sertifikasız sitelerin erişimini engellemek. Bu eklenti, internet alışverişlerinde ve bankacılık işlemlerinde kesinlikle kullanılması gereken bir eklentidir.
HTTPS Everywhere eklentisini tarayıcınıza eklemek için tıklayın.
4. Evernote Web Clipper – Hızlı Not Alma Eklentisi

Birçok kişi tarafından başarılı bir not alma uygulaması olarak bilinen Evernote‘un Chrome eklentisi Evernote Web Clipper, özellikle öğrencilere ve internette araştırma yapanlar için büyük kolaylık sağlıyor. Web sitelerinden istediğiniz kısımları not almanızı sağlayan bu eklenti, en popüler Chrome eklentileri arasında yer alıyor.
Evernote Web Clipper eklentisini tarayıcınıza eklemek için tıklayın.
5. Pushbullet – Telefon Bildirimlerini Görüntüleme ve Yönetme Eklentisi

Telefonunuza sürekli bildirim geliyor ve bilgisayar başından o bildirimleri görüntüleyip cevaplamak istiyorsanız bu eklenti tam size göre. SMS’ler, WhatsApp mesajları ve Instagram bildirimleriniz dahil telefonunuza gelen tüm bildirimleri bu eklenti üzerinden görüntüleyebilir ve cevaplayabilirsiniz. Ayrıca bu eklentinin bir dosya transferi servisi de mevcut. Üyelik sistemiyle çalışan bu eklenti, telefon ve bilgisayarınız arasında ortak bir ağ olmadan telefonunuzu uzaktan yönetebilmenize imkan sağlıyor.
Pushbullet eklentisini tarayıcınıza eklemek için tıklayın.
6. The Great Suspender – Açık Sekmeleri Dondurma Eklentisi

Birden fazla sekmede çalışan kişiler için uzun süredir tıklanmayan sekmeleri askıya alan bu eklenti, özellikle düşük sistemli kullanıcılar için büyük bir çözüm aracı. The Great Suspender, sekmeleri geçici olarak dondurarak veri ve bellek tasarrufu yapmanızı sağlıyor.
The Great Suspender eklentisini tarayıcınıza eklemek için tıklayın.
7. LastPass – Şifre Kaydetme Eklentisi

Şifrelerinizi sürekli unutan veya kaybeden biriyseniz ve hepsini korumasız bir şekilde not defterinde tutuyorsanız hesaplarınızı riske atıyorsunuz demektir. LastPass eklentisi, şifrelerinizi sizin yerinize saklayıp giriş ekranında otomatik olarak dolduruyor. Bütün şifrelerinizi korumak için LastPass şifrenizi hatırlamanız yeterli olacaktır.
LastPass eklentisini tarayıcınıza eklemek için tıklayın.
8. Start.me – Gelişmiş Yeni Sekme Eklentisi

Chrome ana sayfanızı sade sabit bir sayfa şeklinde tutmak yerine güncel haberler, yer imleriniz, hava durumu ve güncel döviz kurları gibi birçok modül ile donatmak isteyebilirsiniz. Amacınız buysa, start.me eklentisi yardımınıza koşuyor. Start.me eklentisi, yeni sekme sayfanızı ve isteğe bağlı olarak arama motorunuzu daha güncel bir arayüzle değiştirerek son dakika haberleri ve güncel döviz kur verileri gibi modüllerini anlık olarak görmenizi sağlıyor.
Start.me eklentisini tarayıcınıza eklemek için tıklayın.
9. Speedtest by Ookla – İnternet Hız Testi Eklentisi

Sürekli internet bağlantınızın hızını test eden biriyseniz, bu eklenti sayesinde hız testi sitelerine uğramadan tek bir tıkla bağlantınızı test edebilirsiniz. Speedtest by Ookla eklentisi, speedtest.net adresinin eklenti şeklinde düzenlenmiş hali.
Speedtest by Ookla eklentisini tarayıcınıza eklemek için tıklayın.
10. Grammarly – Yazı Düzeltme Eklentisi

Kurumsal bir e-posta iletisi hazırlıyorsanız, profesyonel bir makale yazarıysanız veya araştırma ödevi hazırlayan bir öğrenciyseniz bu eklenti sayesinde yazınızdaki yazım yanlışlarını tespit edip düzenleyebilirsiniz. Ayrıca Grammarly eklentisi, ana diliniz dışında başka bir dilde yazı yazarken de grammar (dil bilgisi) hatalarını tespit edip sizin için düzeltir.
Grammarly eklentisini tarayıcınıza eklemek için tıklayın.
11. OneTab – Sekme Yönetimi Eklentisi

OneTab eklentisi, The Great Suspender eklentisine oldukça benziyor fakat işlevleri farklı. Bu eklenti sayesinde birden fazla Chrome sekmesini tek bir sekmeye indirebilirsiniz. Böylelikle hem bellek kapasitenizden tasarruf sağlamış hem de Chrome’daki karmaşık sekmelerinize çözüm bulmuş olursunuz.
OneTab eklentisini tarayıcınıza eklemek için tıklayın.
12. Save To Pocket – “Favorilere Ekleme” Eklentisi

Save To Pocket eklentisi, daha sonra okumak istediğiniz makaleleri veya daha sonra ziyaret etmek istediğiniz web sitelerini kaydetmenizi, yani favoriye eklemenizi sağlar. Bu uzantı sayesinde kaydettiğiniz web sitelerini tüm cihazlarda çevrimiçi veya çevrimdışı bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.
Save to Pocket eklentisini tarayıcınıza eklemek için tıklayın.
13. Todoist – Not ve Liste Tutma Eklentisi

Yapılacaklar listesi tutan planlı-programlı biriyseniz ve bilgisayar başında da listenizi takip etmek istiyorsanız Todoist for Chrome eklentisi tam size göre. Todoist sayesinde, herhangi bir sekmede dolaşırken kolaylıkla not tutabilir ve liste oluşturabilirsiniz. Eklenti ve Todoist uygulaması arasındaki senkronizasyon sayesinde mobil cihazınızdan da listenizi takip edebilir ve düzenleyebilirsiniz.
Todoist for Chrome eklentisini tarayıcınıza eklemek için tıklayın.
14. TinEye – Tersine Görsel Arama Eklentisi

Bu eklenti, Google Görseller‘in görsel arama yönteminin aksine küçük boyuttaki görsellerin daha büyük boyutlarda bulmanızı ve montajlanmış bir görselin orijinal halini bulmanızı sağlıyor. Fotoğraf ve video hazırlama işleriyle uğraşıyorsanız bu eklentiyi birçok sefer kez kullanabilirsiniz.
TinEye eklentisini tarayıcınıza eklemek için tıklayın.
15. OpenSubtitles – Film ve Diziler için Altyazı Arama Eklentisi

Yeni bir film indirdiniz, fakat altyazısını bulmakta zorlanıyorsunuz. Birçok sitede dolaştınız ve filminize uygun altyazı bulamadınız. İşte bu soruna çözüm olarak OpenSubtitles eklentisi devreye giriyor. Bu eklenti sayesinde filminiz/diziniz için uygun altyazıyı bulabilirsiniz. Eklentide birden fazla altyazı dil seçeneği bulunuyor.
OpenSubtitles eklentisini tarayıcınıza eklemek için tıklayın.
16. Colorblind – Renk Körleri için Eklenti

Renk körlüğü hastalığına sahip olan Chrome kullanıcılarının kesinlikle eklemesi gereken bu eklenti sayesinde tarayıcınızı renk körlüğü hastalığınıza göre ayarlayıp kullanabilirsiniz.
Colorblind eklentisini tarayıcınıza eklemek için tıklayın.
17. CrxMouse Gesture – Akıllı Fare Hareketleri Eklentisi

Opera kullanıcılarının yakından bildiği akıllı fare hareketlerini bu eklenti sayesinde Chrome tarayıcısında da kullanabilirsiniz. CrxMouse Gesture eklentisi, Chrome tarayıcınızda ileri, geri, yeni sekme açma, kaydırma, link kopyalama ve daha birçok akıllı hareketi fare üzerinden yapmanızı sağlıyor.
CrxMouse Gesture eklentisini tarayıcınıza eklemek için tıklayın.
18. Extension Manager – Eklenti Yöneticisi

E bir o kadar eklenti ekledik, haliyle bunları yönetmesi zor olacaktır. Fakat üzülmeyin, bunun da bir çözümü var! Extension Manager eklentisi, tek bir eklenti üzerinden Chrome tarayıcınıza ekli bütün eklentileri yönetebilir, etkinleştirebilir ve devre dışı bırakabilirsiniz.
Extension Manager eklentisini tarayıcınıza eklemek için tıklayın.
Siz de beğendiğiniz, kullandığınız, günlük hayatta işinize yarayan eklentileri yorumlar kısmına bırakabilir, diğer kullanıcılarımızın da bu eklentilerden faydalanmasını sağlayabilirsiniz.
Kaynakça;
https://www.vargonen.com/blog/en-kullanisli-chrome-eklentileri/
https://www.hosting.com.tr/blog/google-chrome-eklentileri/
https://onedio.com/haber/tarayicinizi-mukemmel-hale-getirin-bu-google-chrome-eklentilerini-mutlaka-denemelisiniz-877084
https://teknoloji.org/chrome-eklentileri-en-iyi-google-chrome-eklentileri/
“Hayat Kurtaran 18 Google Chrome Eklentisi” yazımızın sonuna geldik. Bizleri Instagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!
güzel yazı olmuş elinize sağlık