Gücün 48 Yasası "İktidar"

Gücün 48 Yasası “İktidar”: Robert Greene İncelemesi

Gücün 48 Yasası "İktidar" Robert Greene İncelemesi
Gücün 48 Yasası "İktidar" Robert Greene İncelemesi

Günümüzde yoğun bir kirlilik var. Bilgi kirliliği, hava kirliliği ve son dönemlerde oldukça göze çarpan “kişisel gelişim kitapları” kirliliği. Her türlü kitapçı ve dinlenme tesisinde bulabileceğiniz bu kişisel gelişim kitapları, size hiçbir şey katmadığı gibi vaktinizi de çalar. Fakat bugün bahsedeceğimiz kitap size gerçekten bir şeyler katabilecek ve alanınızdaki insanlardan birkaç adım öne çıkmanızı sağlayacak bir eser: Gücün 48 Yasası “İktidar”. Gelin İktidar kitabına daha yakında bakalım.

Gücün 48 Yasası "İktidar"

Robert Greene Kimdir?

Robert Greene, 14 Mayıs 1959 doğumlu ABD’li yazar, strateji ve güç üzerine yazdığı kitaplarıyla tanınmaktadır. Yahudi bir ailenin en küçük oğlu olan Robert, küçüklüğünden beri pek çok işte çalışmış, hayatı yakından görme fırsatı bulmuştur. Yazarlık kariyeri 1995 yılında İtalya’dayken yazmaya başladığı “The 48 Laws of Power” (Gücün 48 Yasası) ile başladı. İlk ve en büyük yankı uyandıran kitaplarından biri olan “Gücün 48 Yasası” , önemli bir taktik ve kişisel gelişim kitabıdır.

Gücün 48 Yasası "İktidar"

Gücün 48 Yasası “İktidar” İçeriği

Kitap 48 ana başlık altında şekillenen bir kurguya sahip. Önce yasanın temel prensiplerinden ve mantığından bahsettiği birkaç paragraf, ardından “yasaya uymak” ve “yasayı çiğnemek” başlıkları altında tarihten güzel örnekler vermektedir. Yazar; Napolyon, Bismarck, Medici, Machiavelli ve Talleyrand gibi pek çok önemli tarihi şahsiyetten kitabında bahsetmektedir. Onların doğru yaptığı veya yanlış yaptığı şeyler üzerinden örnekler vererek gücün yasalarını kavramanıza yardımcı olmaktadır. İşte güce götüren yasalardan en çok göze çarpan birkaç tanesi:

Yasa 8: İnsanların Size Gelmesini Sağlayın, Gerekirse Yem Kullanın

“Başka bir insanı hareket etmeye zorladığınızda kontrolda olan sizsinizdir. Rakibinizin size gelmesini, bu süreçte kendi planlarını bırakmasını sağlamak her zaman daha iyidir. Onu muhteşem kazançlarla çekin, sonra saldırın. Kartları elinizde tutun.”

Yasa 13: Yardım İstediğinizde İnsanların Çıkarlarına Hitap Edin, Merhamet Ya Da Minnettarlıklarına Değil

“Bir müttefiğinizden yardım istemeniz gerekirse sizin ona geçmişte nasıl yardımcı olduğunuzu ve iyi işlerinizi hatırlatma zahmetine girmeyin. Sizi atlatmanın bir yolunu bulacaklardır. Onun yerine ricanızda ona yararı dokunacak bir şey ortaya koyun ve aşırı derecede vurgulayın. Kendisinin kazanacağı şeyi görünce büyük bir hevesle yardım edecektir.”

Yasa 15: Düşmanınızı Tamamen Ezin

“Musa’dan beri bütün büyük liderler korkulan bir düşmanın tamamen ezilmesi gerektiğini bilirler. Eğer bir köz yanık halde bırakılırsa ne kadar cansız tüterse tütsün yangın eninde sonunda çıkacaktır. Yarı yolda durulduğunda tam yok etmeyle olduğundan daha fazla şey kaybedilir: Düşman iyileşecek ve intikam peşine düşecektir. Onu yalnızca bedensel olarak değil, ruhsal olarak da tamamen ezin.”

Gücün 48 Yasası "İktidar"

İnsanlara ya iyi davranınız ya da onları ayaklarınızın altında eziniz. Çünkü az incindiklerinde intikam peşine düşebilirler, daha fazlasındaysa bunu akıllarına bile getiremezler.

Niccolò Machiavelli

Yasa 28: Cesaretle Eyleme Geçin

“Eğer eylemlerinizin seyrinden emin değilseniz bir girişimde bulunmayın. Şüpheleriniz ve tereddütünüz uygulamalarınızı bozacaktır. Çekingenlik tehlikelidir. Cesaretle girişmek daha iyidir. Gözüpeklikle giriştiğiniz işteki herhangi bir hata aynı gözüpeklikle kolayca düzeltilebilir. Cesura herkes hayrandır; kimse çekingene saygı duymaz.”

Yasa 35: Zamanlama Sanatında Ustalaşın

“Asla acele eder gibi görünmeyin; acele etmek kendiniz ve zaman üzerindeki kontrol yetersizliğinizi ortaya koyar. Her zaman sabırlı görünün, sanki her şeyin sonunda size geleceğini biliyormuşsunuz gibi. Doğru anın dedektifi olun; zamanın ruhunu, sizi güce götürecek izleyerek yakalayın. Zaman henüz gelmediyse geri çekilmeyi ve doğru zaman geldiğinde acımasızca vurmayı öğrenin.”

Yasa 47: Amaçladığınız Hedefi Aşmayın; Zafere Ulaştığınızda Ne Zaman Duracağınızı Bilin

“Zafer anı genellikle en büyük tehlike anıdır. Zaferin ateşiyle kendini beğenmişlik ve aşırı özgüven amaçladığınız hedefi geçmeye zorlayabilir sizi ve ileri giderek yendiğinizden çok düşman edinirsiniz. Başarının sizi sarhoş etmesine izin vermeyin. Strateji ve dikkatli planlamanın yerini alacak bir şey yoktur. Bir hedef belirleyin ve ona ulaştığınızda durun.”

Gücün 48 Yasası "İktidar"

Zaferden daha baş döndürücü ve tehlikeli bir şey yoktur.

Robert Greene

Kitaba Karşı Bazı Önyargılar

Kitabın dili olabildiğince ciddi ve sert. Bu yüzden çoğu insan tarafından acımasız görülerek kötü eleştirilere maruz kalmıştır. Özellikle Machiavelli gibi “Zafere giden her yol ahlaklı ve mübahtır.” diyen kişilerden bol bol alıntı bulundurduğu için de okurlar tarafından önyargıyla karşılanmıştır. Fakat günümüz dünyası da aşağı yukarı bu temellere kuruludur. Gerçek dünya şartlarına uygun bir şekilde yaşamımızı sürdürmek ve yükselebilmek için Gücün 48 Yasası “İktidar”ı okumalı ve üzerine detaylıca düşünmenizi tavsiye ederim.

”Gücün 48 Yasası “İktidar” Robert Greene İncelemesi” adlı yazımızın sonuna geldik. Bizleri Instagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!