ara güler

Fotoğrafın Ustası Ara Güler ve Yaşamı

Ara Güler Kimdir?

Ara Güler 16 Ağustos 1928 de İstanbul’da doğdu. Lisedeyken film stüdyolarında çalıştı. Gençliğinde oyun yazarı ve yönetmen olmak istiyordu. Ayrıca lise yıllarında Muhsin Ertuğrul‘un tiyatro kursuna gitti. 1950 yılında mesleki anlamda ilk durağı olan İstanbul Gazetesi‘nde gazeteci olarak işe başladı. Gazeteciliğin yanında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ne devam etti. 1954 yılında Hayat Dergisi‘nin fotoğraf bölüm şefi olarak çalışmaya başladı. Bununla birlikte 1950’lerin sonunda TimeLife, Paris-Match ve Der Stern dergilerinin yakın doğu foto-muhabirliği görevlerine getirildi.

ara güler

Hiç kimse bilmeyecek ki ben nerelere gidiyorum. Çünkü çamurlu bir yolda gidiyorum.

Ara Güler
Coşkun Aral’ın Ara Güler için hazırladığı belgeselin bir bölümü.

Ara Güler, Almanya’da çok nadir fotoğrafçılara verilen “Master of Leica” unvanını kazandı. İngiltere’de yayımlanan “Photography Annual” Güleri, dünyanın en iyi 7 fotoğrafçısından biri olarak tanımladı. Güler’in fotoğrafları İsviçre’nin Camera dergisi, Japonya’nın “Photography of the World” antolojisinde, Kanada’da açılan “İnsanların Dünyasına Bakışlar” sergisinde, New York Modern Sanatlar Galerisi’nde düzenlenen “Renkli Fotoğrafın On Ustası” adlı sergide ve Almanya’da Fotokina Fuarı‘nda yayınlandı. Ayrıca Güler 1979’da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin “Foto Muhabirliği” dalındaki birincilik ödülünü aldı.

ara güler
Fotoğraf: Mehmet Turgut / Ara Güler ve İlber Ortaylı

Fotoğrafladığı Ünlüler ve Eserleri:

Yaşamı boyunca bir çok ünlü ile röportaj yapan Güler aynı zamanda onları fotoğrafladı. Winston Churchill, İsmet İnönü, Alfred Hitchcock, Bertrand Russel, Indira Gandi, John Berger, Bill Brandt, Ansel Adams, Imogen Cunningham, Salvador Dali ve Picasso gibi birçok ünlü kişi ile röportajlar yaptı ve fotoğraflarını çekti.

Mehmet Turgut’un gerçekleştirdiği ÂLÂ Portreler Projesinde Ara Güler’in yaptığı konuşma

Fotoğrafları dünyaca ünlü bir çok dergi, gazete ve sergide yayınlanan Güler, çok önemli eser ve fotoğraf arşivlere imza attı. 1972’de Paris Ulusal Kitaplıkta sergisi açıldı. Bununla birlikte “Yaratıcı Amerikalılar” adlı sergisi de dünyanın birçok kentinde sergilendi. Ayrıca Ara Güler, Yavuz zırhlısının sökülmesini konu alan “Kahramanın Sonu” adlı bir belgesel film çekti. Pablo Picasso’nun 90. doğum günü için basılacak “Picasso Metamorphose et Unite” adlı kitap için Picasso’nun röportajını yaptı. 1986’da Hürriyet Vakfı tarafından basılan Prof. Abdullah Kuran’ın yazdığı “Mimar Sinan” kitabını fotoğrafladı. 1991’de Halikarnas Balıkçısı lakabıyla tanınan Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın “The Sixth Continent” adlı kitabını fotoğrafladı. Fotoğraflarının bir kısmı “Fotoğraflar” adlı kitabında yayımlandı. Bununla birlikte 1989’da “Ara Güler’in Sinemacıları” kitabı basıldı. “Eski İstanbul Anıları“, “Bir Devir Böyle Geçti“, “Yitirilmiş Renkler ve Yüzlerinde Yeryüzü” adlı fotoğraf eserleri de kitap olarak 1994-1995 yılları arasında yayımlandı.

ara güler
Ara Güler

Sanat olmasına gerek yoktur fotoğrafın. Fotoğraf tarih olayıdır. Tarihi zapt ediyorsun. Bir makine ile tarihi durduruyorsun.

Ara Güler

Usta 17 Ekim 2018’de hayata gözlerini yumdu. Ünlü fotoğrafçı Mehmet Turgut‘un da dediği gibi; Ara Usta bu dünyayı terk etmiş olabilir ama bizim ondan daha çok dinleyeceklerimiz ve öğreneceklerimiz var. Saygı ve özlemle…

Bizleri Instagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!


Oğulcan SARI
Siyaset Bilimi & Uluslararası İlişkiler Uzmanı / Siyaset, Ekonomi, Uluslararası İlişkiler ve Fotoğraf’a ilgili / İnstagram: @benogulcansari / mail: [email protected] / Bir Parça Tuhaftık