Ercüment Ovalı’nın Hayatı

Ercüment Ovalı’nın Hayatı

Ercüment Ovalı’nın hayatı ve incelemesini ele alacağımız yazımıza başlamadan önce Ercüment Ovalı ve ekibine saygılarımızı iletiyoruz.

Son günlerde bilim insanı arkadaşlarıyla beraber Koronavirus’ün yayılımını önlemeye yönelik yaptığı çalışmalarla gündeme gelen Ercüment Ovalı, 1961 yılında Kırklareli’nin Babaeski ilçesinde dünyaya gelmiştir. Tıp eğitimine Hacettepe Üniversitesi’nde başlayan Ercüment Ovalı, eğitimini 1985 yılında 19 Mayıs Üniversitesi’nde tamamlamıştır. Aynı üniversitede tarihler 1991 yılını gösterirken İç hastalıkları uzmanlığını, Hematoloji üst uzmanlığını ise 1997 yılında Marmara Üniversitesi’nde tamamlamıştır.

Öğretim üyeliği 1992 yılında Karadeniz Teknik Üniversite’sinde başlamış, 1994 yılında doçent olmuştur. 1998 yılından başlayarak 2007 yılına dek KTÜ kemik iliği nakli merkezi sorumlusu görevini yürütmüştür. 1999’da ise profesör unvanını almış ve Sağlık Bakanlığı Kemik iliği nakli komisyon üyesi olmuştur. Ülkemizin ilk GMP laboratuvarının kuruluşunda “proje koordinatörü” olarak görev almıştır. 2007 yılından sonra da bu proje kapsamında “Mezenkimal kök hücreler” başta olmak üzere 14 ayrı hücresel tedavi ürününü ülkemize kazandırmıştır.

Ercüment Ovalı'nın hayatı

Ergenekon Davası’nda Yargılanması

İddianamede Ercüment Ovalı hakkında net bir suçlama olmamasına karşın eski bir subay olan babasının Ergenekon’dan yargılanan arkadaşı ile konuşması üzerine 1 Temmuz 2008 tarihinde gözaltına alınmış ve Ercüment Ovalı’ya 6 yıl 3 ay hapis cezası verilmiştir. Tüm bunlar olurken bazı gazetelerde Hrant Dink suikastının perde arkasında yer aldığı da iddia edildi. Yargılandığı dönem Trabzon’da FETÖ lideri Fethullah Gülen hakkında küfür ettiği iddialarına ise ”Olabilir. Atatürkçüyüm, ve insanları tarikatla yönetmeye, inançlarıyla sömürmeye çalışmak kabul edebileceğim bir şey değil. Bilim haricindeki şeylerle insanları şekillendirmeye çalışanlardan nefret ederim.” cevabını vermiştir. Bunların yanında izinsiz deneysel kanser ilacıyla hastaları öldürme iddiasıyla da yargılanmıştır. Daha sonrasında serbest kalarak 8 yıl yurt dışına çıkışına yasak getirilmiş ve bir çok bilim kongresini kaçırmıştır. 2010 yılında ise KTÜ’den ayrılıp emekli olma kararı vermesinin ardından Acıbadem Hastanesi’nden gelen teklifle mesleğine devam etmiştir.

Tarihler 2017 yılını gösterirken araştırmaları ve çalışmaları sonucu “Kan ve Kök Hücreden Yapay Deri Üretimi” ile, dünyanın prestijli tıp ödüllerinden, ABD Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Derneği’nin ”En İyi Deneysel Araştırma” ödülüne layık görülmüştür. 8 Ekim 2017’de Orlando’da ödülünü almadan önce GQ Men Of The Year 2017 ödül töreninde yılın bilim ödülü’nü kazanmış ve ödülü alırken bu konuşmayı yaparak gündeme oturmuştur.

Günümüzde, 2020 yılında ise ekibiyle beraber Corona virüs ile mücadele kapsamında çalışmalar yaparak pandemiye karşı ülkemizin umut beslediği kişilerin başında gelmektedir. Ercüment Ovalı, çalışmalar sonucu 23 Nisan 2020’de etkili aşı duyuracaklarını açıklamıştı ancak daha fazla beklemeyip 16 Nisan’da Twitter hesabından saat 23.51’de yaptığı paylaşım ile aşı hakkında ilk bilgiyi aşağıdaki tweet ile böyle duyurdu.

Umuyoruz ki yapılan çalışmaların kısa zaman içinde başarılı şekilde sonuç verdiğini hep birlikte göreceğiz. Tüm Türkiye olarak bu gelişmelerden gurur duyuyoruz.