Amerika Birleşik Devletleri‘nin en elit askeri birliklerinden biri olan “USMC” yani United States Marine Corps, oldukça geriye dayanan bir tarihe sahip. 18. Yüzyıldan beri pek çok sınır ötesi ve deniz aşırı görevde bulunan bu birliği gelin yakından inceleyelim. Marine Corps nedir? Katılım koşulları nelerdir? Hangi savaşlarda yer almışlardır?

US Marine Corps’un Kuruluşu
Amerika devrimi sırasında, Kıta Kongresi kısa süre önce kurulan donanma kuvvetlerine “çıkarma kuvvetleri” eklemek istedi. ABD Başkanı John Adams tarafından hazırlanan ve Philadelphia‘da kabul edilen karar, US Marine Corps‘u meydana getirdi. Devrim sırasında önemli operasyonlara imza atarak kendilerini diğer birimlerden ayrı bir konuma taşıdılar. İlk Marine’ler karada ve denizde hizmet veriyorlardı. Düşman topraklarına ilk çıkartmayı 1776’da İngilizlere karşı gerçekleştirdiler. Bahamalar‘daki New Providence Adası‘na yapılan çıkartmayı Kaptan Samuel Nicholas komuta ediyordu. Ada başarıyla geri alındı fakat 1783’de Amerika özgürlüğünü kazanınca “Marine Corps” terhis edildi.
Fransa ile olan sürtüşmelerin önce çatışmaya sonra da savaşa dönüşmesinin ardından, ABD Kongresi 1798’de resmi olarak donanmayı kurdu. Üzerinden 2 ay geçmesinin ardından ABD Başkanı John Adams, Marine Corps’u kalıcı olarak kuracak olan tasarıya imza attı. O zamandan beri Marine‘ler ABD’nin her savaşına katıldı ve 300’den fazla çıkartma yaptı.

Katılım Koşulları ve Eğitim
Marine Corps‘un tam olarak Türkçe bir karşılığı bulunmamaktadır fakat görevleri ve çıkış noktaları baz alınarak “Deniz Piyadeleri” şeklinde çevrilebilir. Birlik olarak ise Türk SAT Komandolarına denk diyebiliriz. Marine olabilmek için 13 haftalık uzun bir inceleme ve eğitim dönemi vardır. İlk hafta çeşitli sağlık kontrollerinden geçirilen adaylar, sağlık durumları müsait ise, 12 haftalık eğitime geçirilirler. Giriş olarak 2.2 kilometreyi 13 dakikada koşmak, 34 şınav veya 3 barfiks gibi minimal şartlar talep etseler de eğitime katılmak bitirmek kadar kolay değildir. Birçok katılan olmasına rağmen sadece küçük bir grup eğitimi tamamlayıp Marine olabilir.
Eğitim, adayları sivil hayatta alışık oldukları rahat ve konforlu ortamdan çıkartıp savaş alanına adapte olabilmeleri için sert ve sarsıcıdır. Gerek fiziksel gerekse zihinsel olarak kademe kademe seviye yükselterek Marine standartları aşılanır. Adayların kendilerini “birey” olarak düşünmesine izin verilmez. Çoğu zamiri kullanmak yasaktır ve sıkı bir emir komuta zinciri vardır. “Yüzme Haftası” şeklinde parçalara ayrılmış programlamalar mevcuttur. İki kez başarısız olan adayların elenmesi gibi durumlar söz konusudur. Geceyi suda geçirme, teçhizat ile yüzme, 10 saniye içinde teçhizatı çıkarıp suya girme gibi pek çok zorlu aşaması vardır.
Crucible adı verilen ve bir Marine‘nin son testi olan bir dizi zorlu sınava tabi tutulurlar. 54 saat süren bu testlerde adayların sadece 6 saat uyumasına izin verilir. 48 mil yürüyüş (77 km), gaz dolu binaya operasyon, açlık, psikolojik şiddet ve daha pek çok zorluk ile karşı karşıya kalırlar. Testleri ve yazılı sınavları başarı ile geçenler Marine olabilmeye hak kazanır.

Tarihte İzleri
ABD’nin yer aldığı her savaşta bulunan Marineler, Birleşik Devletler’de doğrudan başkana bağlı tek birliktir. Bunun yanı sıra başkanı ve konsolosu korumak gibi görevleri de vardır. Fakat öncül görevleri olası bir savaş durumunda düşman topraklarına ayak basan ilk birlik olmak, deniz aşırı harekatlara öncülük etmek gibi kritik durumlardır. Bulundukları bazı savaşlar şunlardır:
2. Dünya Savaşı

Özellikle savaşın Pasifik tarafında Japonlara karşı yoğun baskı yapmışlardır ve Iwo Jima savaşının kazanılmasında büyük payları vardır.
Kore Savaşı

Kore Savaşı‘nda pek çok hattın yarılmasında ve karakolların ele geçirilmesinde Marinelerin payı büyüktür. Kuzey Kore kuvvetlerini uzun süre tutulmasını sağlamış toplamda 30 bin Marine ölmüş veya yaralanmıştır.
Vietnam Savaşı

Hue ve Khe Sanh gibi önemli muharebelerde görev alan Marinelerin en çok zorlandığı savaş denilebilir. Yerel kuvvetlere karşı konvansiyonel savaşın yanı sıra gerilla tarzı da savaşmak zorunda kalmışlardır.
Afganistan ve Irak

El Kaide ve Taliban gibi silahlı örgütlere karşı gerçekleştirilen bu sınır ötesi operasyonlarda Marineler; bölgenin güvenliği, paraşütçü birliklere koruma, lojistik desteği gibi pek çok önemli konuda görev almışlardır.
“Düşman Topraklarına Ayak Basan İlk Birlik: Marine Corps Nedir?” başlıklı yazımızın sonuna geldik. Bizleri Instagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!
Bu şekilde farklı ülkelerin askeri birliklerini tanıtmanız hoşuma gitti ancak birkaç yanlışı düzeltmek isterim. Öncelikle USMC ABD ordusunda tier 3 birimi olarak geçer. Yani büyük çapta konvansiyonel harekat düzenleyen piyade düzeninde bir birliktir. Bundan dolayı bir tier 2 birimi olan NAVY SOF denk tutulamaz. USMC Turkiye muadili Amfibi Deniz Piyade Tugayıdır. İkinci olarak USMC gibi piyade düzenindeki birlikler konvansiyonel harekat düzenler. Yani konvansiyonel olmayan (Gayri-nizami harb) gerilla savaşı onların görev tanımına uymaz. Bu tür görevleri ABD ordusunda Yeşil bereliler olarak da bilinen ODA(Operationel Detechtmant Alpha) yapar. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgi almak isterseniz Mehmet Tanju Akad’ın gayri-nizami savaş kitabını inceleyebilirsiniz