
Dijitalleşmeye başlayan hatta dijital ortamlar ile çevrelenen dünyamızda çizim yapabilmek önemli bir konu haline geldi. Ben de bu konuda dünyaya ayak uydurabilmeniz için yardımcı olmaya karar verdim.
Genel Hatları İle Çizime Nasıl Başlamalıyız?

Dijital Çizime Nasıl Başlamalıyız? Öncelikle dijital çizimin ne olduğu konusunu bir netleştirelim. Dijital çizim, en basit tanımıyla kağıt, fırça ve kalem yerine teknolojik aletlerin kullanılarak çizim yapılmasıdır. Dijital çizimin yaygınlaşmaya başlamasının temel sebeplerinden birisi çizimlerin elektronik ortamda iletilmesidir.
Dijital çizim için çok sayıda tercih şansınız bulunmaktadır. Grafik tableti olarak çok sayıda model ve marka bulunmaktadır. Aynı zamanda kendi içinde farklı türlere de ayrılmaktadır. Bunun dışında Apple Pencil desteği sunan tabletler ile çizim yapılabilmektedir.
Çok sayıda tercih şansımız varken dijital çizime nasıl başlamamız gerekiyor?
Tercih Aşaması
Dijital çizime ilk adımımızı atarken farklı modelleri incelemeniz lazım. Ama yeni başladığım için geleneksel olmasını istiyorum diye bir düşünceniz varsa “Ekranlı Grafik Tableti” modellerine bakmanızı öneririm. Çünkü çizdiğiniz şeyi tabletin ekranında görebilme şansınız var ama “Ekransız Grafik Tableti” modellerinde çizimi tablete yapmanıza rağmen görüntüyü bağladığınız bilgisayarın ekranında görebilirsiniz. Ekransız modellerde istediğiniz konuma gelebilmek için daha fazla çalışmak, el ve göz koordinasyonu konusunda kendinizi geliştirmeniz gerekir. Bu da dijital çizime başlamadan sıkılmanıza sebep olabilir.
Tableti seçtiğimiz zaman bize bir bilgisayar ve çizimi yapabilmek için bir program lazım. Bu konu kendi tercihinize kaldığı için bir yorum yapabilmem mümkün değil. Burada dikkat etmemiz gereken şeyler tercih ettiğiniz ürün ve programların birbirine uyumlu olması ve sizi dijital çizimden bıktırmayacak olmasıdır.
Tabi bunların yanında daha ucuz bir tercih yapabilmekte mümkün. Ülkemizde Dolar sürekli değişiklik gösterdiği için daha ekonomik davranmak isteyebilirsiniz. İşte karşımıza o zaman Apple Pencil destekli iPad’lar ortaya çıkmakta.
Apple Pencil ve iPad kullanarak dijital çizime adım atabilirsiniz. Aynı zamanda bilgisayara ve programa ihtiyacınız yok. Bir programa ihtiyacınız yok derken direkt olarak tableti açıp çizime başlamak yine de mümkün değil. Kendinize market üzerinden bir program seçmeniz gerekli. Lakin grafik tableti için kullanılan uygulamalardan daha ekonomik bir tercih yapmış olduğunuzu fark edeceksiniz.
Artık bir tabletimiz, seçiminize göre değişiklik gösterecek programımız var. Şimdi ne yapacağız?
Tercihlerimizi Yaptık Ya Şimdi Ne Olacak?

Artık saatlerce çizim yaparak kendinizi kağıttan uzak bir ortama alıştırmanız gerekli. Kağıt üzerinde yaptığınız çizimler kadar başarılı olamayabilirsiniz. Ama farklı bir hissiyat olduğunu, bir program kullandığınızı ve elinizde farklı bir kalem oluşunu hatırlayın. Sizde fark edeceksiniz ki zaman geçtikçe ilerlemeye kaydettiğinizi göreceksiniz.
Çizim konusunda yeni biri iseniz sürekli olarak farklı mekanlarda farklı nesneleri çizmeye devam etmelisiniz. Fakat bu konu taşınabilir grafik tabletler için geçerli.
Çizim yapmak dışında bu konu hakkında deneyimli kişileri gözlemlemelisiniz. Onların takipçisi olarak benzer bir yol oluşturabilirsiniz.
Çeşitlilik Katın
Çizim yapmaya başladığınızı varsayarak devam ediyorum. Sahip olduğunuz cihaz ve program bir noktadan sonra sizi tatminkar etmeyecektir. Bu konuda ilk önceliğiniz uygulamayı değiştirmek olmalı. Çok sayıda uygulama olduğu için size en yakın olanı bulmak zaman isteyebilir. Denemekten çekinmeyin. Size zaman kaybı gibi görünebilir. Hatta başarılı çizim yapamadığınız için üzülebilirsiniz. Ama sizin için doğru olan uygulamayı bulmak için denemek dışında başka şansınız yok.
Tabletiniz ve yanında gelen kalemi sizin için uygun olmayabilir. Bu zamanla oluşabilecek bir şey. Bu tür bir durumda ilk adıma dönüp sizin için doğru tableti aramaya devam etmeniz gerekli. Tabletler arasında en önemli konu basınç seviyesi ve destekli çözünürlüktür. Ama bunun dışında kalan iPad tabletlerde bu tür özellikleri aramak yerine uygulama desteğini kontrol etmeniz gerekli.
Hangisini Tercih Etmeli?
Yazının başından beri size uygun tableti bulmak konusunda dikkatli olmanız gerektiğini anlattım. Ama onlarca çeşit ürün varken bazılarını atlamak, sonuca hızlı bir şekilde ulaşmak isteyebilirsiniz. İşte bu konuda da yardımcı olmaya çalışacağım.
Öncelikle bir tableti belirlerken bu konuda çalışan kişilere göz atmanız gerek. Göz atmanıza gerek kalmadan da size bir marka tavsiyesi ile başlıyorum.
Wacom, Japonya kaynaklı bir marka. Ve bu konuda ustalaşmış bir konumdalar. Çok sayıda model yelpazesine sahip oldukları için rahatlıkla seçim yapabiliyorsunuz.
Benim önerim ise Wacom Cintiq 16 olur. Başlangıç ve sonrası için tercih edilebilir bir model. Fiyatı biraz yüksek gözükse bile bir konuyu atlamamanız gerekiyor. Hevesini kaybetmekten korkmalısınız. Size en iyi şekilde hizmet sunan bir modele yönelmeniz gerekli.
Bunun dışında ise bir öneri daha yapabilirim. O da iPad modellerinden birisi olurdu. Bunun nedenleri ise mağaza çeşitliliği, taşınabilirlik ve performans. Bu üç konuda da rakipleri ile rahat bir şekilde karşı karşıya gelebiliyor. Tüm bunların dışında grafik tableti olmaması ayrı bir güzellik.
Son Sözler

Sahip olduğumuz cihaz bize 4 yıl ve daha uzun süreler için yeterlidir. Bu bilgiye sahip bir şekilde cihazınızı korur, çalışmalarınıza devam ederseniz başarıya rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
“Dijital Çizime Nasıl Başlamalıyız?” adlı yazımızın sonuan geldik. Bizleri Instagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!
Kaynakça
- https://en.wikipedia.org/wiki/Digital_painting
- https://www.autodesk.com/solutions/digital-drawing-software
- https://www.grafuni.com/dijital-cizim-nedir
Kanaatimce, metniniz oldukça açıklayıcı ve faydalı olmuş. Tek eksiğiniz, başlıkları biraz daha artırabilir ve fotoğrafları biraz daha fazla kullanabilirdiniz. Fikirlerinizi bize sunduğunuz için teşekkür ederiz.
birkaç ay önce 16 inç XP-Pen Artist 15.6 Pro alarak deneyimlediğim ve aldığım günden beri en çok oynadığım oyuncak. o kadar keyifli ki sanırım bugüne kadar aldığım en iyi ve mantıklı şey. çizim konusunda da kendimi bir hayli geliştirdiğimi düşünüyorum. ilk güne dönüp bakınca birçok şey öğrenmişim.