Son bir kaç gündür sosyal medyada viral hale gelen ‘Save Ralph’ adında bir kısa film yer alıyor. Filmin ana teması ve amacı, kozmetik sektörünün ”denek hayvan” kisvesi altında yaptığı zorbalığa dikkat çekmek.

İzlediğimiz filmde Ralph adında bir deney tavşanının acılarla dolu bir gününe konuk oluyoruz. Filmde Ricky Gervais‘in seslendirdiği Ralph, tester olmayı kabullenmiş ve bunu insanlığın iyiliği için yaptığını savunan bir tavşan olarak ironik bir şekilde karşımıza çıkıyor.
Her gün kişisel bakımımız için diş macunundan göz kalemine, rujdan sıvı sabuna kadar onlarca markanın ürününü kullanıyoruz. Peki zaman zaman gündeme gelen kozmetik testleri konusunda hangimiz yeterince bilinçliyiz? Hangimiz, en basitinden kullandığımız diş macununun, bize gelmeden önce hangi aşamalardan geçtiğini biliyoruz? Üstelik çok acımasız aşamalar…
Hayvan Deneyleri Zorunlu mu?

Her yıl tavşandan kirpiye, fareden köpeğe, maymundan tilkiye kadar yaklaşık 120 milyon hayvan sadece kozmetik sektöründe denek olarak kullanıldıkları için acımasızca katlediliyor ya da uzuv kaybı yaşıyor. Üstelik bu katliam sadece kozmetik için değil. Mikrobiyolojik çalışmalar ve ilaç sanayi sektöründe de milyonlarca hayvan aynı kaderi paylaşıyor.

Özellikle kozmetik sektöründeki dev markaların kendilerini savunurken yaptığı ”ne yapıyorsak insanların iyiliği için” açıklamaları ise bu deneylerin ne kadar acımasız ve bencilce olduğunu kanıtlar nitelikte. Bir diğer yandan deney hayvanı kullanmayan çok başarılı firmalar da göz önünde bulundurulduğunda inandırıcılıkları tartışılacak seviyelerde diyebiliriz.
Hayvan Deneyi Yapmayan Markaları Nasıl Bulurum?

En az deney yapan markalar kadar ”Hayvan Deneysiz Sertifikalı” başarılı markalar da piyasada mevcut. Bu markalar, ambalajlarının arka kısmında yer alan yukarıdaki görselde gördüğünüz logolardan kolaylıkla ayırt edilebildiği gibi, IOS ve Android markette ”cruelty free” araması altında kolaylıkla bulabileceğiniz uygulamalar sayesinde listelenebilir ya da barkod tarama yolu ile tespit edilebilirler. Özellikle Google Play Store‘da bulunan, Türkiye’deki büyük kozmetik marketlerinde satılan marka gruplarının hangilerinin hayvan deneysiz olduğunu gösteren ”Deneysiz” uygulaması ile Apple Store bulunan ve herhangi bir kozmetik ürününün barkodunu taratarak hayvan deneyli ya da deneysiz olduğunu gösteren ”Cruelty Cutter” uygulamasının çok kullanışlı ve kolay ulaşılabilir olduğunu söyleyebiliriz.
Hayvan Deneyi Yapan Bazı Markalar
- Signal
- Gillette
- Dove
- Dalan
- Dalin Organik
- Dermalogica
- Dermalush
- Colgate
- Dr. Hauschka
- L’oreal Paris
- Ecem Kozmetik
- Ecover
- Nivea
- Erbaviva
- Evora
- Giovanni
- Garnier
- Finish Lush
- The Body Shop
- Trukid
Ülkemizde Kolaylıkla Ulaşabileceğimiz Hayvan Deneyi Yapmayan Markalardan Bazıları
- Mustela
- Bebak
- Flormar
- Ozonlabs
- Işıl
- Kiss My Face
- Sun Ozon
- Aveda
- Alterra
- Eyüp Sabri Tuncel
- Golden Rose
- Kiss New York
- Pastel
- H&M
- Kalyon
- Herbal Essences
- First Aid Beauty
- ISANA
- Molped
- Sleepy
- Wellness Beauty
- Bee beauty
- Flormar
- Frosch
- Lee Stafford
- Otacı
- Desert Essence
- Tresan
‘Deney Hayvanlarının Hayatı: Save Ralph’ adlı yazımızın sonuna geldik. Bizleri Instagram veTwitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!
Bir cevap bırak