Koronavirüse (Covid-19) karşı dünya alarmda. Devletler kitlesel tedbirler alırken, insanlar da bireysel önlemler almaya çalışıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bilgi kirliliğine karşı merak edilen soruları yanıtladı.
Ekibimiz, sizler için corona virüs ile ilgili doğru bilinen yanlışlar bu yazımızda derledi.
Koronavirüs salgınıyla ilgili bilgi kirliliğine karşı Dünya Sağlık Örgütü, merak edilen soruları cevapladı. İşte corona virüs ile ilgili doğru bilinen yanlışlar…
Hastalığın belirtileri nelerdir?
- Virüsün en sık görülen belirtileri yüksek ateş, halsizlik ve kuru öksürük. Bazı hastalarda sancı, ağrı, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı veya ishal de görülebiliyor. Bu belirtiler birden belli olmayabilir, zamanla artabilir. Bazı insanlarda ise hiç belli olmayabilir. Çoğu insan (yaklaşık %80) tedaviye gerek duymadan iyileşebilir.
Koronavirüs nasıl yayılıyor?
- Koronavirüs, virüsü taşıyan kişilerden bulaşır. Hastanın burun ve ağzından yayılan küçük damlacıklar ile dokunduğu yüzey koronavirüsün yayılmasına neden olur. Bunlar genellikle virüsü taşıyan kişinin öksürmesinden hatta nefes almasından bile olabilir.
- DSÖ, hasta olan kişiden en az 1 metre uzakta durulmasını öneriyor.
Koronavirüsten korunmak için neler yapılmalı?
- Sizler için listelediğimiz Corona Virüsü’nden Korunmanın 14 Yolu yazımızı okuyabilirsiniz.
Antibiyotikler koronavirüs tedavisinde etkili mi?
- Hayır. Antibiyotikler koronavirüse karşı işe yaramaz. Uzmanlar, “boş yere antibiyotik kullanmayın” uyarısında bulunuyor.
Koronavirüs için bir ilaç ya da aşı bulundu mu?
- Koronavirüsü yenmek için henüz hiçbir aşı ya da ilaç geliştirilemedi. Bağışıklık sistemi güçlü olanlarda uygulanan bazı tedaviler pozitif sonuç veriyor. İlaç bulunmasına yönelik araştırmalar pek çok ülkede devam ediyor.
Maske takılmalı mı?
- Maskeyi yalnızca koronavirüs hastaları ve onların bakımını üstlenen kişilerin takması gerekiyor. Bunun dışında maske kullanımı çok gerekli görülmüyor.
- DSÖ, insanları maskeleri ‘akıllıca‘ kullanmaya çağırıyor.
Evcil hayvanımdan koronavirüs kapabilir miyim?
- Hayır. Kedi, köpek gibi evcil haycanların koronavirüs yaydığına dair kanıt bulunmamakta.
Virüs olan bir bölge/ülke/şehirden alışveriş yapmak zararlı mıdır?
- Hayır. Hastalığı kapan kişilerin ürünlere zarar vermesi çok düşük ihtimaldir. Belli bir sıcaklığa maruz bırakılan ürünlerden virüs kapma ihtimaliniz bulunmamakta.
Risk grubunda kimler yer alıyor?
- Son bilgilere göre; yaşlılar ile yüksek tansiyon, kalp ya da akciğer hastalığı, kanser, diyabet gibi kronik rahatsızlıklara sahip kişilerin hastalığı ağır şekilde yaşama olasılığı daha yüksek.
Yapılmaması gerekenler neler?
- Sigara içmeyin
- Hasta değilseniz maske takmayın
- Antibiyotik kullanmayın
Dünya Sağlık Örgütü’nün cevaplamış olduğu tüm sorulara buradan ulaşabilirsiniz.

Corona Virüsü hakkında en doğru bilgileri en hızlı bir şekilde sizlere sunan Bir Parça Tuhaftık hesabımızın Twitter ve Instagram‘dan takip etmeyi unutmayın. Kendinize iyi bakın, hoşça kalın.
1 yorum