Günümüz oyunlarında aşikar olan bir şey var. Bu da oyunlara fazla emek harcandığı. 8 bit oyunların arkasından bile onlarca kişi çıkabilir. Bu emeği karşılamaları için oyun stüdyoları iş alırken yeteneğe bakıyor. Bu yazımızda, günümüz AAA oyun geliştiren stüdyolarda hangi birimler mevcut, bu birimler ne iş yapar ile ilgili genel bilgi edinebileceğiniz listeyi Bilgisayar Oyunlarını Kim Yapıyor? başlığı altında hazırladık.

Konsept Sanatçı
Oyun sektörünün temel zincirleri listemizin ilk görevlisi: Konsept sanatçısı. Bu tür sanatçılara genellikle eski tasarımlardan konsept oluşturma, bir oyuna yapılacak sahneleri görselleştirme veya sıfırdan yeni dünyalar ve karakterleri yaratma görevi verilir.
Hikâye Tasarımcısı
İlk şart; oyun hikâyeleri konusunda tecrübeli olmak. Çünkü stüdyolarda hikaye tasarımcılarının yanı sıra, hikâye tecrübesi olan yönetmen ve senaristler de bulunur. Hikaye tasarımcıları senaryo yazabilme ve senaryo düzenleyebilmenin yanı sıra oyun sektöründe çalıştıkları için oyun dünyasına da hakim olmalıdır.
Bir oyunun hikâyesi film gibi tek bir doğrultuda ilerlemez. Hikâyeyi oyuncuya göre uyarlamak önemlidir.
Çevre Sanatçısı
Oyunlarda gelişen açık dünya mekaniği bu alt dalın önemini daha da arttırmış oldu.
Her oyun poly ve kaplama (texture) unsurlarından ibarettir. Çevre sanatçıları da bu kaplamaları düzenleme ve oluşabilecek hataları denetlemekten sorumludur.

Karakter Sanatçısı
Karakter sanatçıları da yine konsept sanatçıların oluşturduğu karakter konseptlerini 3D görselleştirerek oyuna hazır hale getirirler. Photoshop, Maya, 3ds Max, Zbrush veya Mudbox gibi programları kullanmayı bilmeniz gerekmektedir.
Oyun Tasarımcısı
Oyun tasarımcısı olarak çalışan kişiler, oyunun tasarlanmasından kullanıcıya buluşana kadarki süreçte çalışanlardır. Oyunun programlanması, tasarlanması, animasyonları ve ince sanat işleri gibi her işi yaparlar. Genelde oyunun yazılması, kodlanması işlerinde görev alırlar.
Bölüm Tasarımcısı
Adından da anlaşılacağı üzere, oyunda oynanacak bölümleri tasarlayan kişidir. Sanat takımının oluşturduğu assetleri kullanarak oyundaki bölümleri oluşturur.

Teknik Sanatçı
Teknik sanatçıların görevi, sanatçıların oluşturduğu assetleri alıp, bunları oyun motorunda çalışır hale getirmektir.
Animatör
Animatör, hareketsiz modele hareket kabiliyeti veren kişidir. Animasyon oyuna has bir şey değildir. Film için de geçerlidir ama iki sektör arasında farklar vardır. Mesela oyunlardaki çarpıcı sahnelerde karakterin görünüşünü ayarlamak, hareketlerini düzenlemek gibi detaylarla ilgilenirler. Bunu yaparken de arka plan, ses, renkleri ve dokuyu çok iyi kullanmaları gerekmektedir.
Sanat Yönetmeni
Sanat yönetmenleri, oyunun görsel olarak en iyi nasıl şekillendirileceğini belirler. Tasarım ekibini denetler. Kullanılan fotoğraf, video, grafik ve resimleri sanatsal bir bakış açısıyla inceler.

Arayüz (UI/UX/UE) Sanatçısı
Kullanıcı arayüzü sanatçısı (user interface-UI) ve kullanıcı deneyimi sanatçısı (user experience-user UX-UE). Her iki iş arasında fark olsa da, aslında birbirine yakın-benzer işlerdir. UI Designer, oyuncular oyunu oynarken onları mutlu etmek için oyuncuların potansiyel isteklerini en kolay şekilde gerçekleştirmeye çalışırlar. UX-UE Designerları ise bir nevi hata buluculardır. Oyuncuların oyunu oynar iken karşılaşabilecekleri sorunu öngörmeye ve o potansiyel sorunları çözmeye çalışırlar.
Efekt (FX) Sanatçısı
Efekt sanatçıları, tamamen bilgisayarda (dijital ortamda) optik ve mekanik efektler kullanarak canlı aksiyon sahnelerini yaratmakla görevlidirler.
Oyun Programcısı
Oyun programcısı ile oyun yapımcısı sürekli karıştırılır. Oyun programcısı daha çok bir film oyuncusu gibidir. Filmin yönetmeni ise yapımcıdır. Programcı temel olarak programlama, modelleme, senaryo düzenleme, oynanış tasarlama gibi görevlerden sorumludur.

Yapay Zekâ (AI) Programlama
Oyuncunun mücadele içinde olabilmesi için çoğu oyunun yapay zekâya ihtiyacı vardır. Yapay zekâ programcısının işi, oyuncunun kontrol etmediği herhangi bir unsuru işlevsel olarak geliştirmektir. NPC ve düşman hareketleri gibi.
Muhtemel hataların (bug vb.) giderilmesi hususunda kalite kontrol (QA) birimiyle ilişkili olarak çalışmak gerekir.
Pipeline Araçlar Programcısı
Pipeline araçlar programcısı; satış başarısı, satış süreci, satış işlemleri gibi satış ve pazarlamaya yönelik işlemleri yönetmekle görevlidir.
Kalite Kontrol (QA)
Oyundaki hataları bulmalı, bunları bildirmeli ve düzelene dek takipte olmalısınız. Oyun sizden sol tarafa gitmenizi istediğinde siz sağ tarafa giderek ne olacağını gözlemlemelisiniz. Eğer bir yerde tekrar eden bir hata bulursanız ise bunu, düzeltilmek üzere geliştirici takıma bildirmelidir.
Online Yazılım Mühendisi
Yazılım mühendisleri matematiğin yanında bilgisayar programları tasarlama, yazılım geliştirme ve veri işlemede görev alan mühendislerdir. Yazılan yazılımın sorunsuz bir şekilde çalışmasından sorumludurlar. Bilgisayar mühendislerinden farklı olarak belirli bir yazılımın denetlenmesinden sorumludurlar.
Ağ Yöneticisi
Oyun sektörünün temel zincirleri listemizin son başlığı, Ağ Yöneticisi. Ağ yöneticisi, bir kuruluşun bilgisayar ağını kurmak, kurduğu ağı güncel tutmak ve tasarlandığı ağı işletmekten sorumludur. Birden fazla bilgisayar veya yazılım platformu kullanan şirketler, farklı sistemleri koordine etmek ve birbirine bağlamak için bir ağ yöneticisine ihtiyaç duyar.
‘Bilgisayar Oyunlarını Kim Yapıyor?‘ adlı yazımızın sonuna geldik. Bizleri Instagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!
Bir cevap bırak