Bitkilerin birer canlı olduğu yıllarca hepimize malum olan,biyoloji derslerinde çokça işlediğimiz bir konu. Ama bitkilerle ilgili olan, lakin pek bilinmeyen bir parapsikolojik etki ve deneyle ilgili konuşacağız. Söz konusu deney 1966’da yalan makinesinin mucidi Cleve Backster tarafından yapıldı.
Backster Deneyi
Mucit Cleve Backster, ABD’de bu deneyi başlatmak için bir laboratuvardaki bitkilere elektrotlar bağladı. Amaç bitkilerde bir belleğin olup olmadığını öğrenmekti. Bir süre sonra daha güvenli ve daha detaylı bilgiler almak için poligraf verilerini değil,kalp ve beyin elektrotlarını dikkate almaya başladı. Bitkilere su döktüğünde cihazın ibresi aşağı yukarı zikzaklar çizmeye başladı. Halbuki,Backster’in beklentisi ibrenin yukarı doğru haraket edeceği yönündeydi. Kibrit alıp bitkiyi yakmayı düşündüğünde olaylar iyice garip hal almaya başladı. Bitki ibreyi tavan yaptırdı. Çünkü bu olayı Cleve henüz yapmamış,sadece beyninden geçirmişti. Bir gün şehir dışından gelen botanikçi kadın içeri girdiğinde elektrot takılmış tüm bitkilerden hareket tamamen kesildi.Hiçbiri aygıta tepki vermiyordu. Bu sessizlik kadının uçağa binip gittikten 45 dakika sonraya kadar çekti. Backster durumu anlayamadı. Lakin botanikçi kadının bitkileri kurutup ölçümler yaptığını öğrendiğinde taşlar yerine oturmuştu. Backster bunu “bitkilerin bayılması” olarak nitelendirdi.
Bunu kendi açısından ispatlamak için 6 yardımcısına aynı gece aynı saatlerde yapmak üzere farklı görevler verdi. Görevlerden biri gece yarısı gelip laboratuvardaki bitkilerden birini söküp parçalamaktı. Ertesi gün o gece bitkiyi parçalayan yardımcı içeri girdiğinde ibrelerin hepsi tavan yapmaya başladı. Cleve Backster ise bunu “bitkilerin çılgınlar gibi bağırması” olarak kaydetti. Bu deneylerle Cleve Backster bitkilerin hafızasının bulunduğu sonuca ulaşmıştı. Kirlian Fotoğrafçılığı yöntemiyle bitkilerin çevresinde kendi yaydıkları enerji alanları bulundu. Bu deneyin sonucu “Bitkisel Psişizm” ismi altında yayınlandı ve çokça ilgi gördü.
Kirlian Fotoğrafçılığı Nedir?
Kirlian Fotoğrafçılığı’nın resmi tanımı şöyledir:
Kirlian fotoğrafçılığı, yüksek voltajlı, yüksek frekanslı, düşük amperli elektrik alanına dayalı aygıtlarla nesnelerden yayılan birtakım ışınımları fotoğrafik olarak saptamayı amaçlayan elektrografik fotoğrafçılık tekniğine verilen addır. Bu teknikle bitkilerde gözlemler yapılmış ve farklı enerji alanları tespit edilmiş.

Deneyin Sonucu
Deneyin sonucunda böyle bir teori ortaya atıldı. Cleve Backster bu deneyi gerçekleştirdikten sonra çalışmalarını “Journal of Parapsychology”nin 1968 kış sayısında yayınladı. Yayınlanmasından sonra Medical World News dergisi 21 Mart 1969 sayısında Backster’in deneyinden övgüyle söz etmiş ve bu deneyin tamamen bilimsel olduğunu ifade etmiştir. Günümüzde bu deney ve etki hakkında pek bahsedilmese de bilim insanlarının bir kısmı bunun tamamen safsata,bir kısmıysa bilimsel deney olduğunu bildirmekte. Bunun resmi olarak kanıtlanmış ve gerçek olduğunu farzedersek,orman yangınlarından sonra bitkilerin hangi durumda olduğunu düşünmek gerek. Eğer bu etki doğruysa ve bu pekala ağaçlara da aitse,orman yangınları sonrasında kalan ağaçların oksijen verimliliği azalıyor olabilir. Umarız yakın gelecekte resmi ve daha kapsamlı ve ciddi araştırmalarla bu olay araştırılır ve hepimiz gerçekliğe kavuşuruz.
Bir cevap bırak