Alef dizi incelemesi

Alef: Polisiye Ve Mistisizm

Alef Dizi İncelemesi – Türkiye’de bir ilk olan, polisiyeyi ve mistisizmi harmanlayarak BluTv ekranlarına taşıyan, sanat filmleriyle de adından söz ettirmiş başarılı yönetmen Emin Alper’dir. Alef, Emin Alper’in ilk dizi yönetmenliğiydi. Dizinin başrollerinde hepimizin yakından tanıdığı Ahmet Mümtaz Taylan, Kenan İmirzalıoğlu ve Melisa Sözen bulunuyor. Sadece 8 bölümden oluşan bu minimal dizi Variety’nin 2020’nin En İyi 15 Uluslararası Dizisi Listesinde yer aldı. Sinematografi ve sanatsal açıdan da izleyeni büyüleyen bu dizi bu listede olmayı en başından beri deyim yerindeyse çoktan hak etmişti.

Alef dizi incelemesi

Alef Dizisi Konusu

Ardı arkası kesilmeyen cinayetler, mistik tablolar, cinayet büroyu kasıp kavururken İngiltere’den gelen Türk asıllı Kriminolog suç uzmanı Kemal karakteri ve geleneklerine bağlı, tecrübeli, emniyet tarafından büyük saygı gören başkomiser Settar bu sır perdesini aralayıp cinayetleri çözümleyebilecek miydi? Cinayetleri çözmeye çalışırken katilin bıraktığı izler cinayet büroyu yüzyıllar öncesine götürerek başka sır kapılarını da aralamaya yol açmıştır. Bu yüzden ortada cinayet büro için çok iç açıcı bir tablo yoktu. 16. Yüzyılda Osmanlıda vahdet-i vucüd ve vahdet-i mevcud düşünceleri sebebiyle sapkın ilan edilen tarikatların 21. Yüzyıl Türkiyesi’nde de devam edip edilmediğine kadar uzanan ve bu derin sır perdesini araştıran İstanbul Cinayet Büro Amirliği en ufak ipucunu es geçmeyerek incelemeye koyulur. Katil her cinayetinin ardından ipucu bırakarak bir yandan da asıl amacını anlamalarını istemektedir. Kemal’in batılı profesyonelliği ile Settar’ın gelenekçi ilkeleri zamanla karşı karşıya gelince işler daha da zorlaşır. Melisa Sözen’in canlandırdığı Yaşar karakteri ise İstanbul Üniversitesinde bir İslam tarihi doktorudur. Alanında oldukça başarılı olan Yaşar, bu cinayetlerin Osmanlı zamanındaki tarikatlar ile ilişkisini aydınlatmak için komiser Kemal ile sürekli iletişim halindedir.

Alef dizi incelemesi

Başkomiser Settar ve komiser Kemal cinayetleri çözümlemeye çalışırken kendi hayatlarındaki bazı sorunlar bu iki karakteri de oldukça yoruyordu. Kemal İngiltere’de bıraktığı hayatından kalan izlerin kâbuslarını her defasında görüyor, Settar ise iki yıl önce boğaz köprüsünden intihar eden oğlu Güneşin suçunu ve vicdan azabını eşiyle beraber çok ağır bir şekilde çekiyordu. Olayların (cinayetlerin) gidişatı belirli bir süre sonra Settar’ın kişisel hayatını da ortak edince cinayet büroda bir ikilik meydana geliyor. Settar ile Kemal ise geri dönüşü olmayan bir kutuplaşmaya giderler. Spoiler olmaması için dizi içeriğinden bahsetmeyi burada durduruyorum.

Alef dizi incelemesi

Alef Dizi İncelemesi

Diziyi izlerken polisiye sevmeseniz de bu dizi sizi alıp bambaşka yerlere götürüyor hem de sadece 8 bölümde. Ayrıca Osmanlı tarihine de ilginiz varsa aynı şekilde İslam tarihinden de keyif alıyorsanız bu dizi sizin için izlerken inanılmaz keyifli olacaktır. Dizideki vahdet-i mevcud ve vahdet-i vucüd düşüncelerini daha detaylı öğrenmek isterseniz bir önceki yazım “İsmail Maşuk-i kimdir” yazımı okuyabilirsiniz. Keyifli izlemeler dostlarım.

“Dizi İncelemesi Alef: Polisiye Ve Mistisizm” başlıklı yazımızın sonuna geldik. Bizleri Instagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!


Serhat Kadir Demir
Bir şeyler yazmaya çalışıyorum hayatta kalmaya çalıştığım gibi .