Akıllı Telefonlar Hayatımızın Ne Kadarını Kapsıyor?

Oyunlar, sosyal medya, fotoğraflar, videolar ve komik paylaşımlar. İşte telefonlardan sonra günlük hayatımızın bir cümlede özeti. Uyandıktan sonra ilk işimiz olan telefonu kontrol etmek, gece uykuya dalmak için telefondan izlediğimiz videolarla günün finalini yapıyor. Peki zaman geçirmek, arkadaşlarımızla iletişim kurmak, gündemi takip etmek ve müzik dinlemek için kullandığımız akıllı telefonlar bir günümüzün(hayatımızın) ne kadarını kapsıyor? Telefonla harcadığımız zaman süresince neler yapabilirdik? Gelin beraber bir göz atalım.

Ne için ve ne kadar zaman harcıyoruz?

Bir öz eleştiri öncesinde dünyadaki verilere beraber bakalım. Amerika’da yapılan araştırma yetişkinlerin 2019’da günün 3.30 saatini telefonda geçirdiğini, bu rakamın 2020’de 4.30 saate kadar çıktığını gösteriyor. Peki siz bir günün kaç saatini telefonunuzda geçiriyorsunuz? Bunu öğrenmek çok kolay, telefonlarınız sizin için her şeyi yaptığı gibi günlük geçirdiğiniz zamanı da kaydediyor. İşte iOS ve Android kullanıcıları için ne kadar zaman harcadıklarını gösteren menüler;

Bu menülerden kendi verilerinize ulaşabilir, zamanınızı hangi uygulamada geçirdiğinizi öğrenebilir ve kendinize sınırlar koyabilirsiniz. Akıllı telefonlarınız uygulama özelinde belirli sürelerle sınırlandırabilmenizi sağlıyor. Örneğin sosyal medya uygulamalarında günlük 1.30 saat sınır koyduğunuzda, telefonunuz 1.30 saati aştığınızda sizi uyarıyor. Hepimiz telefonumuzda ne kadar zaman geçirdiğimizi fark ettiysek, şimdi bu zaman diliminde başka neler yapabileceğimizi tartışalım.

Eğer telefonumuz olmasaydı bu zaman diliminde neler yapabilirdik?

Öncelikle belirli bir zaman harcamak hepimizin gerekliliği, çünkü telefonlar aslında bizim kişisel asistanımız. İş veya okul hayatımız ile ilgili bilgileri almak, gündemi takip etmek, gerekli iletişimleri sağlamak ve etrafımızda olan bitenden haberdar olmak herkesin hakkı. Birazdan belirleyeceğimiz süreleri kendi hayatınıza uyarlamanız gerekecek, çünkü hayatını sosyal medya üzerinden kazanan birinin sosyal medyada geçirdiği süre pek boşa sayılmaz. Gerekli olduğunu düşündüğünüz süreleri bir kenara bıraktıktan sonra kalan zaman üzerinden konuşacağız. Kimin ne kadar kullandığını bilmediğim için bir saatte yapılabilecek şeyleri sizlere anlatmaya çalışacağım. Bu sayede hepimiz kendimize göre hesabımızı yapalım. Bir saatte;

  • Bir sayfayı 1.5 dakikada okuduğumuzu düşünürsek 40 sayfa kitap okunabilir,
  • Okulda pek anlayamadığımız bir konu derinlemesine öğrenilebilir,
  • Zinde olmamızı sağlayacak, yaşlandığımızda işimize yarayacak egzersizler yapılabilir,
  • Sevdiğimiz bir dizinin bir bölümü izlenebilir,
  • Yemekten çok keyif aldığımız bir menünün bir kısmı hazırlanabilir,
  • Uzun süredir ertelediğimiz herhangi bir hayalimize ufak bir başlangıç yapılabilir,
  • 10 günde ufak bir hobi bahçesi oluşturulabilir,
  • 3 ayda hiç bilmediğimiz bir dil başlangıç seviyesinde öğrenilebilir,
  • Çok heves edip bir türlü zaman bulamadığımız bir enstrüman 6 ayda öğrenilebilir,
  • 1 yılda yeni bir yazılım dili öğrenilebilir,
  • Resim yapılabilir, hislerimiz renklere yansıyabilir,
  • Un ve tutkal karışımıyla hayallerimiz bir heykelde can bulabilir,
  • Yayınlanan tiyatrolar veya operalar izlenebilir,
  • Ruhunu dinlendirmek için meditasyon yapılabilir,

Ve bunların hepsi telefonumuzu bir saat kenara bırakarak kolaylıkla yapılabilir. Yukarıdaki maddeler sadece bir çırpıda yazabildiklerim. Kaç senedir akıllı telefon kullanıyorsun ve sende bu maddelerin kaç tanesi eksik? Bu soruyu kendimize sorduktan sonra bence harekete geçmek gerekiyor. Tabi telefonumuzu boş zamanlarımızı değerlendirmek için kullanacağız, fakat bir günü ne kadar dolu geçirdik ve bize boş zaman kaldı? Zamanımı telefonda geçirmek istiyorum diyenleri ise birçok yararlı uygulama ve haber alma organları hazırda bekliyor. Boş zamanlarınızı kendinize yarar sağlayacak zamanlar haline getirmek en büyük yatırım olabilir.

Dünyayı yönetenler bu konuda ne düşünüyor?

İşte kullanmakta olduğumuz veya mensubu olduğumuz çoğu sosyal medya platformunun sahipleri. Mark Zuckerberg ve Bill Gates. Netflix’te yayınlanan “Inside Bill’s Brain; Decodin Bill Gates” belgeselinden öğrendiğimiz üzere, Bill Gates her gün yanında 10-15 kitap olan bir çanta taşıyor ve boş kaldığı her anı o kitaplardan açtığı rastgele kısımları okuyarak geçiriyor. Aynı zamanda her yıl bir haftasını düşünmek için ayırıyormuş Bill Gates, bir odaya birçok kitap, bir kalem ve not defteri ile giren Bill Gates yeni fikirlerini ortaya çıkarmak için bir haftasını aralıksız olarak düşünmeye ayırıyor. Mark Zuckerberg ise kendi sosyal medya platformu olan Facebook’ta ayrıntıları fark edecek kadar zaman harcamadığını belirtmişti. Şimdi bu iki teknoloji devi kendilerine zaman ayırmak için bu kadar uğraş verirken bizim boş zamanlarımızı sosyal medya vb. platformlarda harcamamız ne kadar doğru? Yoksa onlardan daha mı ilerideyiz?

Tüm bunlardan sonra kendimize biraz zaman ayırabilmek için biraz destek olması açısından bir diğer yazım olan “Trend Bağımlısı mıyız?” yazımızda görüşelim.

Akıllı Telefonlar Hayatımızın Ne Kadarını Kapsıyor?yazılı yazımızın sonuna geldik. Bizleri Instagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!