Kıbrıs Barış Harekâtı, Yavru Vatan Kıbrıs…
II. Selim’in 1571’de feth eder. Lala Mustafa Paşa komutanlığındaki ordu Lefkoşa’yı 50 gün süren kuşatma ile ele geçirir. Ardından 11 ay süren Magosa kuşatması başlar. 1 Ağustos 1571’de kalenin düşmesiyle Osmanlı artık Doğu Akdeniz’in tamamına hakimdir. 93 Harbi’ne kadar 307 yıl boyunca Kıbrıs, Osmanlı yönetiminde kalır. Osmanlı, 1878’de Kıbrıs’ın idaresini, destek almak amacıyla İngiltere’ye verir.
I. Dünya Savaşı’ndan da yenik çıkınca Lozan Barış Antlaşması’yla Kıbrıs’ın tamamı İngiliz yönetimine bırakılır. Ada da üç ulus vardır. Bunlar Rumlar, Türkler ve İngilizlerdir. 1960’da Türk ve Rum halkının temsilcilerinin imzaladığı anayasa ile Kıbrıs bağımsızlığına kavuşur. İngilizler adadan çekilmiştir.

EOKA (Kıbrıs Milli Mücadele Örgütü) Önderliğinde Türk Katliamı
Her şey yolundayken Rum kesimi anlaşmaya karşı çıkmaya başlar. Rumlar iktidarı Türklerle paylaşmak istemezler. Silahlarına sarılırlar, Türk köylerini basarak katliam yaparlar. Rumlar’dan oluşan silahlı örgüt EOKA adı altında toplanmıştır. Amaç Türkleri silah zoruyla sindirip Kıbrıs’ı Yunanistan’a dahil etmektir. Bunun adı Enosis’tir. Enosis, Kıbrıslı Rumların, Yunanistan ile birleşme planıdır. Hesap etmedikleri şey ise bu adada Türklerinde yaşadığıdır. Bu zulme Türkiye sessiz kalmayacaktır.

Kıbrıs Barış Harekatı Ne Zaman Gerçekleşti?
Tam 47 yıl önce bugün 20 Temmuz’da (1974) Bülent Ecevit’in emriyle Türk Silahlı Kuvvetleri Kıbrıs Barış Harekatı’nı gerçekleştirir. Harekat, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin kararına uyularak 22 Temmuz 1974’de sona erdirilir. İngiltere ve Amerika, Türkiye ve Yunanistan’ı Cenevre’ye davet eder. Savaş olmadan bu meselenin masada çözüm bulunmasını isterler.
Yunanistan ve Türkiye’nin Çözüm Masası
Türkiye iki çözüm sunar. Bunlardan ilki federal bir hükümet kurulmasıdır. Yerel halk kendi sorunlarını kendi içinde çözmelidir der. Bu öneride adanın %30’u Türklerin olmalı ya da adanın %30‘unu kapsayacak şekilde farklı farklı yerlerden 5 bölge oluşturulmalı, yönetimi Türklere bırakılmalıydı

Sunulan bu teklif son şanslarıydı. Yunanlar karar vermek için 36 saat ister. Ama Türklerin sabrı taşmıştır. Yunanlılar konferansta sürekli oyalama ve zaman kazanma peşindeydiler. Çünkü arkalarına İngiltere’yi almışlar ve İngiltere’de 8 bin kişiden oluşan kolluk kuvvetini Kıbrıs’a konuşlandırarak Türklerin ilerlemesini durdurmayı planlamaktaydı.
Durum böyle olunca ya harekat devam etmeli ya da bir antlaşmaya acilen varılmalıydı. Dönemin Dışişleri Bakanı Turan Güneş, konferanstan bir şey çıkmayacağını anlayınca Ankara’yı arayarak 2. operansyonun başlama parolasını söyler.
Kıbrıs Barış Harekatı Parolası: Ayşe Tatile Çıksın

Turan Güneş’in kızı olan Ayşe II. Kıbrıs Harekatı’nın kod adıdır. Ayşe tatile çıksın, işlerin masada çözülemeyeceğinin ve askeri bir harekatın gerektirdiğinin parolasıdır.
8 Ağustos’da başlatılan II. Kıbrıs Barış Harekatı ile adanın bugünkü sınırları çizilir. Türkiye tüm dünyaya karşı duruşunu göstermiştir. Tutsak Türkler, Yunanlıların elinden kurtarılır. İşgal edilen köyler temizlenir. Bölgede yaşayan Türk halkı güvene kavuşmuştur.
1975 yılında Kıbrıs Türk Federe Devleti, 15 Kasım 1983’te ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurulmuştur. Kıbrıslı Türklerin örgütlenmesinde önemli rol oynamış Rauf Denktaş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı seçilir.

“47 Yıl Önce Bugün: Kıbrıs Barış Harekatı Nasıl Gerçekleşti?” yazımızın sonuna geldik. Bizleri Instagram ve Twitter hesaplarımız üzerinden takip edebilirsiniz. Diğer içeriklerimize de göz atmayı unutmayın!
Bir cevap bırak